1. Acasa
  2. Blog
  3. Sforaitul si apneea de somn

Sforaitul si apneea de somn

Categorii: Blog

Deși sforăitul apare în mod frecvent la persoanele care suferă de apnee în somn (https://www.medair.ro/2021/10/11/efecte-secundare-in-tratarea-apneei-de-somn-si-solutii-pentru-contracararea-lor/), el nu este întotdeauna asociat cu acest sindrom.
Uneori, sforăitul este într-adevăr inofensiv. Dar poate deveni o problemă dacă vă face să vă treziți pe parcursul nopții și, ca urmare, vă simțiți obosit pe tot parcursul zilei.

Știati că: Mai mulți bărbați decât femei declară că sforăie – 42% dintre bărbați față de 31% dintre femei, potrivit National Sleep Foundation (https://www.thensf.org/what-are-the-common-causes-of-snoring/)? Deoarece acest lucru este auto-raportat și deoarece sforăitul este calificat de persoana care îl ascultă, aceste procente sunt estimative.

Cuprins
  • Ce este sforăitul?
  • Sforăitul nu este doar o problemă a adultilor
  • Care sunt cauzele sforăitului
  • Diagnosticarea sforăitului
  • Când ar trebui să vorbesc cu un medic despre sforăit?
  • Tratamentul sforăitului
  • Lucruri interesante despre sforăit. Știati că?
Ce este sforăitul?

Sforăitul reprezintă o respirație aspră,  zgomotoasă, cauzată de o intrare și o ieșire necorespunzătoare a aerului în timp ce dormiți.
În timpul somnului, mușchii gâtului se relaxează în mod natural, limba alunecă înapoi și gâtul se îngustează. Infecția sinusurilor, polipii nazal, amigdalita – pot exacerba îngustarea căilor respiratorii și accentua sforăitul.

Deși comun, sforăitul tinde să se înrăutățească odată cu vârsta. Creșterea în greutate poate favoriza, de asemenea, sforăitul.

Sforăitul nu este doar o problemă a adulților.

Și copiii sforăie, iar dacă sforăitul copilului dumneavoastră este puternic, neregulat sau cronic, este important să discutați cu un pediatru . Academia Americană de Pediatrie recomandă chiar ca toți copiii să fie supuși unui screening pentru sforăit, deoarece acesta poate semnala o problemă cu amigdalele sau adenoidele sau poate fi un simptom al apneei de somn (https://publications.aap.org/pediatrics/article/130/3/576/30284/Diagnosis-and-Management-of-Childhood-Obstructive).

Care sunt cauzele sforăitului?

Numeroase afecțiuni pot duce la sforăit. Dintre aceste afectiuni, unele pot fi corectate prin simple modificări ale stilului de viață, în timp ce altele pot necesita ajutorul unui specialist.

Obezitate sau exces de greutate – tesutul voluminos din zona gâtului poate provoca o îngustare a căilor respiratorii și poate cauza sau agrava sforăitul.
Tonus muscular slab la nivelul gâtului și al limbii – mușchii gâtului și ai limbii pot fi prea relaxați, ceea ce le permite să se prăbușească în căile dumneavoastră respiratorii. Creșterea în vârstă, alcoolul și medicamentele pot provoca o relaxare musculară suplimentară, înrăutățind această problemă.
Sarcina – în special în ultima lună, când creșterea bruscă a hormonilor poate provoca umflarea țesutului din nas, ceea ce poate cauza congestie în timpul somnului.
Un sept nazal strâmb (peretele format din os și cartilaj între nări).
Căi respiratorii nazale blocate – unii oameni sforăie doar în timpul sezonului de alergii sau când au o infecție a sinusurilor. Problemele la nivelul nasului, cum ar fi o deviație de sept (când peretele care separă o nară de cealaltă este descentrat) sau polipii nazali pot, de asemenea, să vă blocheze căile respiratorii. Palat lung sau uvulă (structura cărnoasă care atârnă deasupra gâtului) – dacă palatul sau uvula sunt prea lungi, îngustează deschiderea dintre nas și gât, ceea ce afectează respirația, favorizând sforăitul.
Pozitia de somn – dormitul pe spate face ca limba să se prăbușească în partea din spate a gâtului. În acest caz, schimbarea poziției de somn ar putea fi de ajutor. (Deși limba se relaxează într-o oarecare măsură la toată lumea atunci când doarme, aceasta cauzează obstrucția căilor respiratorii doar la unele persoane, iar acest lucru poate duce la sforăit și, în unele cazuri, la apnee în somn). La fel și folosirea unei perne prea moi sau prea mari.
Consumul de alcool și droguri – consumul de alcool sau administrarea de relaxante musculare poate face, de asemenea, ca mușchii limbii și ai gâtului să se relaxeze prea mult.
Privarea de somn – mușchii gâtului se pot relaxa prea mult dacă nu dormiți suficient.

Diagnosticul sforăitului

Partenerul dumneavoastră ar putea fi persoana care vă spune că sforăiți. Medicul vă va întreba pe amândoi despre simptomele dumneavoastră și despre istoricul medical și va face un examen fizic pentru a căuta lucruri care ar putea bloca căile respiratorii, cum ar fi congestia nazală cronică datorată rinitei sau sinuzitei, un sept deviat sau amigdale umflate. De asemenea, s-ar putea să vă facă niște teste imagistice – o radiografie, un RMN sau o tomografie computerizată pot căuta probleme la nivelul căilor respiratorii.
S-ar putea să fie nevoie ca un aparat să vă monitorizeze somnul în timp ce sunteți acasă sau să vă petreceți noaptea într-un laborator pentru un test numit polisomnografie. Acesta va măsura lucruri precum ritmul cardiac, respirația și activitatea creierului în timp ce dormiți.

Când ar trebui să vorbesc cu un medic despre sforăit?

– dacă sunteți prea somnoros în timpul zilei, dacă sforăiți des sau foarte tare sau dacă partenerul dumneavoastră observă că uneori vă opriți complet din respirat.

– dacă vă treziți cu dureri de cap, vă simțiți obosit dimineața și sunteti adormit în timpul zilei sau dacă sforăitul este însoțit de o creștere în greutate, de modificări ale memoriei sau ale capacității de concentrare.

Tratamentul sforăitului

Modificări ale stilului de viață. Medicul dumneavoastră v-ar putea spune să slăbiți, să renunțați la fumat sau să nu mai beți alcool înainte de culcare.
Aparate orale. Purtați un mic dispozitiv de plastic în gură în timp ce dormiți. Acesta vă menține căile respiratorii deschise prin mișcarea maxilarului sau a limbii.
Intervenție chirurgicală. Mai multe tipuri de proceduri pot ajuta la oprirea sforăitului. Medicul dumneavoastră ar putea să îndepărteze sau să micșoreze țesuturile din gât sau să facă palatul moale mai rigid.
Terapia CPAP. Un aparat de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii ce tratează apneea de somn.

Lucruri interesante despre sforăit. Știati că?

Nu toți cei care sforăie au apnee obstructivă în somn, dar aproape toate persoanele cu apnee obstructivă în somn vor sforăi.

Volumul sforăitului variază între 50 și 100 de decibeli. Iar expunerea la niveluri de zgomote puternice pentru mai mult timp poate provoca leziuni auditive.

95% dintre cei care sforăie perturbă somnul partenerului lor. Acest lucru confirmă faptul că sforăitul nu este o problemă doar pentru cel care sforăie, ci și pentru cei din apropiere.

Sforăitul este citat ca fiind a treia cauză principală de divorț în SUA – după infidelitatea și problemele financiare.

Cei mai mulți oameni nu știu că sforăie – și cu siguranță nu înțeleg cât de mult sforăie. Poate de aceea este atât de greu câteodată să fie convinși  că sforăitul lor este real și nu o chestiune de glumă.

Sforăitul împiedică organismul și creierul să intre și să rămână în cele mai profunde și mai odihnitoare stadii ale somnului (somnul REM (de visare) și somnul profund).

Sforăitul poate fi ereditar.

Bărbații tind să sforăie mai mult decât femeile, însă, după menopauză, probabilitatea ca o femeie să sforăie crește semnificativ.

Femeile însărcinate sunt predispuse la sforăit. 

Consumul unor cantități mari de produse lactate poate contribui la sforăit la unele persoane. Acest lucru se datorează faptului că lactatele încurajează producția de mucus în organism, care se poate acumula în căile respiratorii și poate exacerba sforăitul.

Dezhidratarea poate favoriza sforăitul. Uscăciunea pasajelor nazale sau a gurii poate crește probabilitatea de a sforăi – așa că beți multă apă și, dacă este cazul, folosiți un umidificator în dormitor pe timp de noapte.

Obezitatea este o cauză majoră a sforăitului – dar sforăitul în sine poate provoca, de asemenea, obezitate. Acest lucru se datorează, în parte, oboselii din timpul zilei și  dezinteresului de a face alegeri mai sănătoase în ceea ce privește stilul de viață.

Dormiți pe o parte pentru a sforăi mai puțin. Pentru unii oameni, schimbarea poziției de dormit este suficientă pentru a minimiza sau chiar elimina sforăitul – și aproape toți vor simți o oarecare îmbunătățire atunci când nu dorm pe spate.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu