Există două tipuri de sisteme de presiune pozitivă a căilor respiratorii: presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (aparatele CPAP) și presiunea pozitivă bilaterală a căilor respiratorii (aparatele BiPAP sau BPAP). Aceste aparate ajută la direcționarea aerului în căile respiratorii și în plămâni și sunt utilizate frecvent pentru tratarea apneei în somn (tulburare de respirație care afectează aproximativ 10% până la 30% din populatie conform https://www.uptodate.com/contents/clinical-presentation-and-diagnosis-of-obstructive-sleep-apnea-in-adults )
Ambele tipuri de terapie cu presiune pozitivă în căile respiratorii (PAP) împing aerul în căile respiratorii superioare și în plămâni prin nas sau prin nas și gură, cu ajutorul unui aparat. Aerul presurizat împiedică îngustarea sau colapsul căilor respiratorii în timpul somnului.
Terapia CPAP este cea mai comună și mai eficientă terapie și este adesea recomandată ca opțiune de tratament atunci când sunteți diagnosticat cu apnee obstructivă în somn (https://www.medair.ro/2021/05/17/diagnosticarea-si-tratarea-apneei/).
Terapia BiPAP poate fi preferată în cazurile mai severe de apnee în somn sau atunci când este prezent un alt diagnostic, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Atât terapia BiPAP, cât și o altă terapie, numită terapie de servo-ventilație adaptivă (ASV), sunt utilizate pentru a trata apneea centrală de somn. Apneea centrală de somn apare atunci când creierul încetează temporar să mai trimită semnale către mușchii respiratori.
Vezi aici gama MedAir de aparate BiPAP: https://www.medair.ro/dispozitive-medicale/aparat-apnee/aparat-bipap/
Cuprins
- Ce este un aparat BiPAP și cum funcționează?
- Înțelegerea aparatelor BiPAP
- Aparatele BiPAP au până la trei setări pentru comutarea între IPAP și EPAP
- Opțiuni de setare
- Cum se determină nivelurile de presiune BiPAP?
- Când este prescrisă terapia BiPAP?
- Care sunt dezavantajele aparatelor BiPAP?
- Efecte secundare ale folosirii aparatelor BiPAP
- Cum știți dacă aparatele BiPAP funcționează?
- Întrebări frecvente despre BiPAP vs. CPAP
Ce este un aparat BiPAP și cum funcționează?
Aparatele BiPAP oferă o formă de terapie de ventilație non-invazivă (VNI) și pot fi utilizate în spitale dar sunt disponibile și pentru cei care au nevoie de ele la domiciliu.
Aceste aparate se numesc “bilevel” deoarece au două setări ale presiunii aerului.
Când inspirați, aparatele BPAP furnizează mai multă presiune de aer. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de presiune pozitivă inspiratorie a căilor respiratorii (IPAP).
Când expirați, aparatul reduce presiunea aerului. Acest lucru se numește presiune pozitivă expiratorie a căilor respiratorii (EPAP).
Aparatele BPAP de acasă sunt compacte – cam de mărimea unui prăjitor de pâine și vin, de obicei, cu un set de echipamente similar cu cel al aparatelor CPAP, inclusiv un aparat pentru monitorizare, tuburi, o mască și alte caracteristici speciale.
Unele aparate BPAP au un cronometru care poate fi programat pentru a menține un anumit număr de respirații pe minut.
Înțelegerea aparatelor BiPAP
Spre deosebire de aparatele CPAP, care furnizează o presiune constantă a aerului pe măsură ce o persoană inspiră și expiră în timpul somnului, aparatele BiPAP au setări distincte ale presiunii aerului pentru inhalare (IPAP) și expirare (EPAP). Setarea EPAP este, de obicei, semnificativ mai ușoară decât setarea IPAP, permițând utilizatorilor să respire mai natural și să nu aibă senzația că se luptă cu aparatul atunci când expiră. Majoritatea aparatelor BiPAP au o gamă de aproximativ 4 până la 30 cm H2O.
Ca și dispozitivele CPAP, aparatele BiPAP pot fi fixe sau cu reglare automată.
BiPAP cu nivel fix: Cu un aparat BiPAP cu nivel fix, setările IPAP și EPAP predeterminate sunt programate în aparat și nu se schimbă în niciun moment pe parcursul somnului.
BiPAP cu reglare automată: Aparatele BiPAP cu reglare automată, sau auto-BiPAP, furnizează automat niveluri diferite de EPAP și IPAP pentru a se adapta la diferite tipare de respirație. Acest lucru este ideal pentru persoanele care nu pot tolera presiunile fixe, prestabilite, care sunt furnizate în timpul somnului.
Aparatele BiPAP au până la trei setări pentru comutarea între IPAP și EPAP
Spontan(S): Comutarea spontană detectează automat modelul de respirație al utilizatorului și comută între cele două niveluri de presiune atunci când acesta inspiră și expiră în mod natural. Majoritatea utilizatorilor BiPAP se bazează pe această setare și este standard pentru aparatele BiPAP.
Spontan/temporizat (S/T): Această setare este în primul rând spontană, urmând tiparele naturale de respirație ale utilizatorului. Aparatul are un cronometru și va furniza un ciclu de respirație atunci când aparatul simte că utilizatorul a scăzut sub un număr stabilit de respirații pe minut. Cunoscută și sub numele de ritm de rezervă setarea este utilizată de obicei pentru persoanele cu CSA sau pentru persoanele a căror respirație este prea slabă pentru a declanșa ciclul aparatului BiPAP.
Cronometrat (T): În acest mod, aparatul BiPAP furnizează cicluri de respirație numai în funcție de un cronometru și nu ca răspuns la respirația persoanei. Modul BiPAP-T este rar utilizat, deoarece modelul S/T oferă aceeași funcționalitate.
Opțiuni de setare
În afară de CPAP și BiPAP, există setări suplimentare ale aparatelor care pot fi comandate de către specialistul dumneavoastră în somn. Multe aparate, adesea cu prefixul “Auto”, au o funcție automată care permite utilizarea unei game de presiuni.
Aparatele Auto pot fi atât din gama CPAP, cât și din gama BiPAP. Aparatul este capabil să răspundă la colapsurile subtile ale căilor respiratorii și poate crește presiunea în funcție de necesități în timpul nopții. Acest lucru poate fi util în cazul în care apneea în somn se agravează din cauza schimbărilor de poziție în timpul somnului (cum ar fi culcat pe spate) sau în timpul somnului REM.
Cum se determină nivelurile de presiune BiPAP?
Experții recomandă stabilirea setărilor BiPAP în timpul unui studiu de somn efectuat într-un laborator specializat în domeniul somnului. În timpul studiului, un tehnician poate monitoriza îndeaproape respirația, nivelurile de oxigen și activitatea cerebrală. Cu ajutorul acestor date, se pot identifica care niveluri de presiune BiPAP au cel mai bun impact asupra respirației și calității somnului unei anumite persoane.
În plus, unele aparate BiPAP au senzori încorporați care sunt concepuți pentru a ajusta automat nivelurile de presiune pentru a evita întreruperile de respirație. Cu toate acestea, experții recomandă, în schimb, determinarea inițială a nivelurilor optime de presiune în cadrul unui studiu de somn.
Când este prescrisă terapia BiPAP?
S-a dovedit că aparatele BiPAP tratează eficient unele tipuri de apnee centrală în somn și pot fi o alternativă pentru persoanele care au avut dificultăți cu terapia CPAP.
Apneea centrală de somn poate fi asociată cu anumite afecțiuni de sănătate care pot provoca respirație superficială sau lentă în timpul somnului, cum ar fi:
- boala sistemului nervos central, cum ar fi scleroza multiplă
- boală neuromusculară, cum ar fi distrofia musculară
- utilizarea de opioide
- tulburare pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
- pentru persoanele care suferă de somnambulism
Anumite terapii BiPAP pot fi recomandate și pentru persoanele care au o combinație de apnee obstructivă și apnee centrală în somn.
Care sunt dezavantajele BiPAP?
Atunci când este utilizat pentru apnee obstructivă în somn, principalele motive de îngrijorare legate de utilizarea unui aparat BiPAP sunt potențialul de presiune insuficientă și costurile mai mari.
Prin proiectare, un aparat BiPAP scade nivelul presiunii aerului în timpul expirației. Pentru unele persoane, este posibil ca presiunea să fie prea scăzută pentru a menține căile respiratorii deschise și pentru a trata cu succes apneea obstructivă în somn.
Un alt dezavantaj potențial este faptul că aparatele BiPAP pot fi mai scumpe decât aparatele CPAP. Este posibil ca persoanele ale căror aparate sunt acoperite de asigurare să nu observe o diferență mare de preț, dar terapia BiPAP poate avea un impact financiar mai mare asupra celor care trebuie să plătească aparatul din buzunar.
Efecte secundare ale folosirii aparatelor BiPAP
Aparatele BiPAP sunt destul de sigure și prezintă o posibilitate scăzută de aparitie a efectelor secundare, efecte secundare ce sunt de obicei ușoare. Acestea pot include:
- balonare
- disconfort general
- uscăciune a gurii
- uscăciune nazală
- curgerea nasului
- presiune în sinusuri
- iritarea pielii din cauza măștii
Cum știți dacă BiPAP funcționează?
Eficacitatea tratamentului BiPAP este determinată prin urmărirea modificărilor simptomelor dumneavoastră și prin verificarea informațiilor înregistrate de dispozitiv. Aparatele BiPAP colectează date despre respirația dumneavoastră în timpul somnului. Medicul dumneavoastră poate examina aceste date pentru a vedea cât de bine BiPAP ameliorează problemele de respirație.
Întrebări frecvente despre BiPAP vs. CPAP
BiPAP costă mai mult decât CPAP?
În majoritatea cazurilor, un aparat BiPAP este mai scump decât un aparat CPAP. Cu toate acestea, costul real depinde de acoperirea asigurării dumneavoastră de sănătate.
Un aparat BiPAP este mai mare decât un aparat CPAP?
Deși pot exista unele variații în funcție de marcă și de model, majoritatea aparatelor BiPAP și CPAP au aproximativ aceleași dimensiuni. Aceste dispozitive pot încăpea, de obicei, pe o noptieră pentru a oferi acces ușor în timpul nopții
Un aparat BiPAP necesită o rețetă medicală?
Este necesară o rețetă pentru a obține un aparat BiPAP sau un alt tip de terapie PAP. Din acest motiv, este important să discutați cu un medic sau cu un specialist în somn despre orice preocupare legată de respirația în timpul somnului. Un test de somn este adesea următorul pas.
Este disponibilă o funcție de rampă de presiune pe un aparat BiPAP?
Multe aparate BiPAP includ o funcție de rampă de presiune. Funcția de rampă permite furnizarea unui nivel mai scăzut de presiune a aerului în primele 5 până la 45 de minute de utilizare, după care dispozitivul începe să pompeze la presiunea maximă prescrisă.