1. Acasa
  2. Blog
  3. Semne ale apneei în somn la copii

Semne ale apneei în somn la copii

Categorii: Blog

Despre simptomele apneei  în somn la copii și nu numai.
Toți părinții știu cât de important este somnul pentru un copil!
Atunci cand doarme suficient copilul este atent, memorează ușor, este creativ și vesel.
În schimb, dacă cel mic prezintă tulburari de somn, el poate deveni hiperactiv, agitat și ușor irascibil.
În acest caz urmează normal întrebarea: De ce copiii noștri nu se odihnesc cum ar trebui?

Și, deși de obicei nu ne gândim la posibilitatea existenței apneei la copii, mai ales că, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM), apneea obstructivă în somn afectează doar în jur de 2-4% dintre copii (https://foundation.aasm.org/evidence-based-diagnosis-and-management-of-pediatric-osa-syndrome-in-primary-care/), față de aproximativ 24% dintre bărbați și 9% dintre femei, cu toate acestea, există posibilitatea ca și copilul nostru să aibă apnee de somn. În acest caz cunoașterea semnelor poate ajuta la căutarea unui diagnostic precoce și a unui tratament adecvat în timp ce lăsată netratată apneea în somn poate avea consecințe semnificative asupra creșterii, sănătății și comportamentului copilului.

Ce este apneea în somn?

Prezentă atât la adulți cât și la copii, sindromul de apnee în somn se manifestă prin întreruperi ale respirației în timpul somnului, din cauză că mușchii din spatele gâtului se relaxează prea mult în mod intermitent, blocând parțial sau complet căile respiratorii. Aceste întreruperi ale respirației se pot întâmpla de la cinci până la mai mult de 30 de ori într-o oră. O astfel de obstrucție a respirației are ca rezultat un aport redus de aer și oxigen, care este esențial pentru regenerarea și dezvoltarea organismului unui copil în timpul somnului. Apneea obstructivă în somn netratată poate duce la probleme de învățare, de comportament și de creștere a copiilor.
Îngrijorător este că tulburările de somn la copii trec adesea neobservate sau se confundă cu o problemă “de adult”.

Deci, care sunt simptomele apneei infantile?

sforait_simptom apnee

 

Sforăitul
Deși, aproximativ 2% dintre copii suferă de apnee în somn, se pare ca probabilitatea de a avea apnee în somn crește la 10% până la 20% în cazul copiilor care sforăie în mod obișnuit.

udarea patului_simptom apnee obstructiva

 

Enurezisul (udarea patului)
Copiii fac adesea pipi în pat noaptea, deoarece se trezesc mai greu, chiar dacă au vezica plină.
Deși udarea patului în somn se poate datora stresului, infecțiilor sau altor probleme medicale, totuși, poate fi și un indicator al prezentei apneei în somn. Se pare că sindromul de apnee de somn provoacă dezechilibre chimice în creier care au ca efect udarea patului nu doar la copii ci și la adulți.

 

somn agitat_apnee in somnSomnul agitat, în poziții neobișnuite
Atuci când copilul are apnee în somn iar respirația devine dificilă, pot apărea mișcări excesive în timpul somnului și poziții de somn neobișnuite. Copiii pot fi găsiți cu capul în jos în pat, paralel cu căpătâiul patului sau sprijiniți în moduri neobișnuite în încercarea de a așeza căile respiratorii deschise.
Păturile răsucite sau găsite pe podea dimineața, pot indica de asemenea prezența apneei în somn sau alte forme de probleme respiratorii.

 

somnambulism_semn al apneei în somn la copii

 

 

Somnambulismul
Asociat cu trezirea confuzională, în care copilul pare să se trezească, dar rămâne într-o stare subconștientă, somnambulismul poate apărea cel mai adesea în prima treime a nopții. Deși cauzele somnambulismului rămân cel mai adesea neidentificate, se crede că prezența sindromului apneei de somn infantile poate contribui deoarece copilul se poate trezi confuz dacă își reia respirația după o pauză.

 

cosmaruri_semn al apneei în somn la copii

 

 

Coșmarurile
Coșmarurile ocazionale nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.
Dar, dacă ele perturbă în mod regulat somnul copilului, conduc la probleme de siguranță, la vătămări sau au ca rezultat simptome diurne de somnolență extremă sau probleme cu activitățile zilnice, este indicat să consultați un cadru medical specializat. In acest fel aveți posibilitatea să vedeți dacă aceste simptome indică prezența sindromului de apnee în som.

 

ADHD_semn al apneei în somn la copii

 

ADHD sau Tulburarea de deficit de atentie și hiperactivitate
Spre deosebire de adulți care dacă nu dorm noaptea sunt obosiți în timpul zilei, la copii efectul este diametral opus. Odihna insuficientă poate duce la un comportament hiperactiv, nervozitate, răzvrătire, tulburări de atenție și un control slab al impulsurilor.
De multe ori acest comportament poate fi greșit interpretat ducând astfel la diagnostice și tratamente inadecvate.
Dar, odata identificată și tratată tulburarea de somn, comportamentul copiilor se poate îmbunătăți semnificativ.

 

dificultati de concentrare_semn al apneei în somn la copii

 

Dificultăți de concentrare și rezultate slabe la școală
Odihna insufucientă, un alt simptom al apneei în somn,  poate duce la dificultăți de atenție și concentrare care pot influența în mod negativ rezultatele școlare ale copiilor.

 

 

 

respiratie pe gura_semn al apneei în somn la copii

Respirație pe gură
Studiile arată că sindromul de apnee în somn apare mai des la persoanele care respiră pe gură decât la cele care respiră pe nas.
Respirația pe gură poate contribui la slăbirea limbii și a mușchilor gurii și ai gâtului precum și la alungirea feței deoarece mușchii maxilarului sunt relaxați.

 

probleme de crestere_semn al apneei în somn la copii

 

 

Probleme de creștere
Se pare că avertismentul „dacă nu dormi, o să rămâi mic” are partea lui de adevăr, deoarece în timpul somnului se eliberează somatotropina, hormonulul de creștere care ajută la dezvoltarea oaselor iar deficiența de somn poate duce la încetiniri și întârzieri ale dezvoltării copilului, precum și la dezechilibre ale proceselor metabolice.

 

 

Concluzie: Desigur, o mulțime de copii sănătoși prezintă zilnic semne ale majorității acestor simptome. Luate separat, niciunul nu ar trebui să provoace o îngrijorare nejustificată cu privire la apneea de somn. Dar dacă observați că două sau mai multe dintre aceste simptome apar în mod regulat la copilul dumneavoastră, poate doriți să programați o întâlnire cu medicul de familie pentru a discuta posibilitatea existentei apneei în somn.

Pentru mai multe informatii despre apnee in somn acceseaza pagina:
www.medair.ro/2021/05/17/diagnosticarea-si-tratarea-apneei/

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu