1. Acasa
  2. Blog
  3. Cum să vă ajutați partenerul cu apnee în somn?

Cum să vă ajutați partenerul cu apnee în somn?

Categorii: Blog
Stiați căconform studiilor recente:
– peste 936 de milioane de persoane din întreaga lume au apnee obstructivă în somn? Adică de aproape 10 ori mai mult decât estimarea Organizației Mondiale a Sănătății din 2007?
mai mult de 85% dintre pacienții cu apnee în somn sunt nediagnosticați?
Despre apnea în somn

Există trei tipuri principale de apnee în somn, dar cea mai frecventă este apneea obstructivă în somn (OSA). Atunci când dormim, gâtul se relaxează. În cazul persoanelor cu OSA, uneori gâtul se relaxează atât de mult încât căile respiratorii se îngustează sau se blochează. Ca urmare, fluxul de aer este redus sau încetează complet să mai pătrundă în căile respiratorii superioare și în plămâni, astfel încât organismul nu primește oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa.

Factori de risc pentru apneea în somn

Deși apneea obstructivă în somn poate afecta pe oricine, de la copii mici până la oameni mai în vârstă, totuși ea este mai frecventă în anumite situații si pentru anumite grupuri de indivizi. De exemplu, la personele cu obezitate, hipotiroidism, tensiune arterială, diabet, anomalii hormonale crește riscul de a dezvolta apneea în somn la fel cum și  factori precum ereditatea, vârsta înaintată, anatomii specifice ale capului și a gătului (inclusiv o limbă mai mare și un maxilar inferior mai scurt) pot favoriza apariția apneei. De asemenea, alcoolul, sedativele sau tranchilizantele (substanțe care relaxează mușchii din gât) pot agrava apneea obstructivă în somn .

Cum vă poate influența faptul că partenerul dumneavoastră de viață are sindromul de apnee în somn?

Și pentru că sforaitul puternic și somnul agitat perturbă odihna și starea de bine a persoanei care se confruntă cu sindromul de apnee în somn  dar și a partenerului de viață a acesteia, apneea  poate deveni în ultimă instanță și un argument decisiv pentru divort.
De aceea este esențial ca și dumneavoastră să înțelegeți afectiunea de apnee în somn, să vă sprijiniți partenerul și să vă adaptați o dată cu el la schimbările pe care le implica tratamentul.

Cum să vă ajutați partenerul cu apnee în somn?

1.  Primul pas constă în recunoașterea semnelor de apnee în somn la partenerul dumneavoastră, și anume:

  • sforăit zgomotos și intermitent
  • episoade de oprire a respiratiei sau gâfâit în timpul somnului
  • oboseală în timpul zilei, indiferent de cât de mult dormiți noaptea
  • Iritabilitate, schimbări de dispoziție și dificultăți de concentrare
  • dureri de cap matinale
  • insomnii

2. Dacă simptomele se confirmă iar sotul/sotia dumneavoastră sunt diagnosticați cu apnee in somn, incercați o comunicare deschisă, sănătoasă și empatică a situației. Se știe că privarea de somn provoacă schimbări emoționale, fizice și comportamentale, de aceea persoana care se luptă cu această afecțiune are nevoie de afecțiunea și sprijinul dumneavoastră. Ținerele de mână, îmbrățișările sau chiar o atingere ușoară pe braț pot ajuta mult.

3. Discutați și cu alte persoane cu apnee de somn și cu partenerii lor pentru a afla mai multe informații.

4. Îmbunătățiți condițiile de somn în dormitor: scăderea temperaturii din cameră în timp ce dormiți, păstrarea întunericului sau utilizarea unui purificator de aer pentru îmbunătățirea calității aerului.

5. Tratamentul apneei în somn poate implica schimbarea unor obiceiuri alimentare, mai multe exerciții fizice, reducerea consumului de cofeină, alcool și nicotină dacă este cazul, schimbări care este ideal să fie făcute de ambii parteneri. În plus, plimbările seara împreună pot fi adăugate rutinii zilnice.

6. Hidratare pe tot parcursul zilei. Deși adesea trecută cu vederea, este importantă pentru sănătatea generală și calitatea somnului.
Consumul celor mai multe lichide mai devreme în timpul zilei este o bună practică pentru a reduce numărul de drumuri la baie pe timp de noapte și evitarea perturbării somnului.

7. Stresul poate agrava simptomele apneei de somn. Exercițiile de respirație profundă, crearea unei rutine relaxante înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la fel și susținerea unui echilibru sănătos între viața profesională și cea privată.

Tratament apnee in somn.

Există mai multe tipuri de aparate pentru tratarea apneei in somn, dar terapia CPAP (terapia cu presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii) este cea mai utilizată.
Dacă după diagnosticarea apneei în somn, medicul specialist a identificat tipul de apnee și a recomandat tratamentul cu sistemul CPAP este bine sa aveți in vedere ca deși aparatele CPAP actuale sunt mult mai silențioase fata de cele din vechile generatii, e posibil ca zgomotul produs de ele să vă deranjeze în continuare.

Modalități de a evita zgomotul deranjant al aparatului CPAP
  • folosiți un cablu mai lung, astfel încât aparatul să poată fi ținut într-un dulap sau într-o altă zonă îndepărtată
  • izolați fonic aparatul
  • adormiți înaintea partenerului dumneavoastră
  • dormiți cu dopuri în urechi
  • dormiți în camere separate
Concluzii

Gestionarea apneei de somn în viața de cuplu este o călătorie care necesită răbdare, înțelegere și muncă în echipă.
Puteți face o diferență semnificativă prin recunoașterea semnelor, încurajarea unui stil de viață sănătos, îmbunătățirea igienei somnului, explorarea opțiunilor de tratament și oferirea de sprijin emoțional.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu