Știați că sindromul de apnee în somn afectează aproape un miliard de persoane în întreaga lume?
Ce este apneea de somn?
Apneea de somn este o tulburare în care mușchii din gât se relaxează până la colaps, restricționând fluxul de aer. Acest lucru face ca respirația să devină superficială și chiar să se oprească pentru câteva secunde sau minute la un moment dat, privând corpul și creierul de oxigen. Lipsa somnului profund poate provoca o oboseală semnificativă și crește riscul unor probleme grave de sănătate.
Există trei tipuri principale de apnee în somn, dar cea mai frecventă este apneea obstructivă în somn (OSA). Atunci când dormim, gâtul se relaxează. În cazul persoanelor cu OSA, uneori se relaxează atât de mult încât căile respiratorii se îngustează sau se blochează. Ca urmare, fluxul de aer este redus sau încetează complet să mai pătrundă în căile respiratorii superioare și în plămâni, astfel încât organismul nu primește oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa.
Ce se întâmplă atunci când suferiți de apnee în somn?
- aerul nu mai circulă către plămâni timp de 10 secunde sau mai mult
- creierul trimite un semnal corpului tău să se trezească și să respire. Vă treziți, respirați și adormiți din nou
- ciclul se repetă chiar și de sute de ori pe noapte fără ca multe persoane cu apnee în somn să știe ce se întâmplă
Și, deși apneea în somn se tratează cu terapia CPAP care vă poate ajuta să vă odihniți mai bine și să vă recăpătați controlul asupra vieții dumneavoastră, nu este întotdeauna ușor să te obișnuiești cu acest tratament, multe persoane povestind cum au urât prima experiență de acest gen.
Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta vă obișnuiți mai ușor cu aparatul pentru apneea în somn:
- practica duce către perfecțiune
Deși la început purtarea unei măști CPAP vă poate părea enervantă și deranjantă, e de dorit să vă obișnuiți să dormiți cu ea. De aceea nu vă puneți masca doar înainte de culcare ci purtați-o fara a avea aparatul pentru apnee pornit cu o oră sau două înainte de a vă băga în pat în fiecare seară, iar dacă nu ieșiți din casa purtați-o și în timpul zilei. - folosiți masca CPAP de fiecare dată când dormiți. E de dorit să fiți obosit atunci când vă veți culca seara, pentru că veți adormi mai ușor cu CPAP-ul și astfel acest echipament vă va deveni mai natural și mai familiar. Este bine să purtați CPAP-ul și pentru somnul din timpul zilei.
- alocați timp suplimentar înainte de culcare pentru a umple umidificatorul, a vă pune corect masca și pentru a vă poziționa confortabil
- faceți mici ajustări la masca CPAP în fiecare noapte daca este cazul
Dacă vă treziți cu semne roșii pe față, slăbiți puțin masca CPAP iar dacă aceasta vă cade de pe față în mijlocul nopții, strângeți masca CPAP mai tare. - folosiți un umidificator CPAP dacă nasul sau gâtul dumneavoastră este uscat
Păstrarea umezelii nasului și a gâtului este o necesitate atunci când urmați un tratament CPAP și, deși umidificatoarele de cameră sunt bune, aparatele CPAP vin acum cu propriul umidificator personalizabil pentru corpul dumneavoastra - purtați mănuși dacă aveți probleme în a vă ține masca pe față
Se întâmplă să vă treziți și să descoperiți că v-ati scos masca CPAP, fără să vă amintiți? Purtați mănuși, de preferință cu o aderență slabă sau fără aderență. Vă va fi mult mai greu să vă scoateți masca. Probabil că nu veți reuși. Cu atât mai mult în timpul nopții, când dormiți și nu sunteți conștient de ceea ce faceți, mănușile vă vor împiedica să vă mai scoateți masca.Dacă după câteva săptămâni aveți în continuare probleme cu scoaterea măștii, discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele cauze și opțiunile de tratament. - utilizați exerciții de relaxare. Dacă deveniți anxioși sau claustrofobi atunci când purtați mască CPAP, tehnicile de relaxare vă pot ajuta să vă liniștiți și să adormiți mai ușor.