1. Acasa
 2. Blog
 3. Ia apneea în vacanță: Sfaturi de călătorie cu aparatul CPAP în avion sau cu mașina
Ia apneea in vacanta: Sfaturi de calatorie cu aparatul CPAP in avion sau cu masina

Ia apneea în vacanță: Sfaturi de călătorie cu aparatul CPAP în avion sau cu mașina

Categorii: Blog

Dacă ai apnee și vrei să pleci în concediu alături de familie, e timpul să-ți faci o planificare prealabilă, iar primul pas este, bineînțeles, să te asiguri că împachetezi lucrurile esențiale. Organizarea este standardul de aur în orice călătorie, mai ales dacă vorbim de pacienți cu afecțiuni, care necesită terapie sau tratament medicamentos pe durata călătoriei și la destinație.

Așadar, pune-te la punct și urmează sfaturile specialiștilor noștri. Noi aveam soluția pentru ca tu să respiri ușurat fiindcă ți-ai putut lua aparatul CPAP în vacanță!


Cuprins articol:


Introducere

Călătoria cu aparatul CPAP nu este o încântare pentru pacienții cu apnee. Dar asta la prima vedere. Da, sigur te gândești că e o bătaie de cap să împachetezi și transporți tot echipamentul în aeroport sau să-l organizezi meticulos în portbagajul mașinii. Însă asta nu trebuie să îți împiedice bucuria de a călători și a merge în vacanța pe care ai așteptat-o tot anul. Specialiștii MedAir vin în sprijinul tău cu sfaturi practice care îți vor atenua anxietatea cu privire la călătoria cu aparatul CPAP și te vor ajuta să te bucuri oriunde de terapie așa cum o făceai în confortul casei tale.

Aspecte importante legate de călătoria cu aparatul CPAP

Terapia CPAP pentru apnee în somn, sau terapia cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii, este cel mai popular și eficient tratament disponibil pentru apneea în somn. Cu toate acestea, terapia CPAP utilizează o mulțime de echipamente care nu sunt întotdeauna ușor de împachetat, în ciuda faptului că sunt necesare pentru a-ți trata apneea în somn și pentru a te ajuta să dormi.

Călătoria cu aparatul CPAP nu ar trebui să fie un obstacol în calea vacanței, însă. Mai întâi, să aruncăm o privire asupra componentelor aparatului CPAP, astfel încât să poți ști ce trebuie să împachetezi și cum.

 • Componentele cheie ale aparatului CPAP

Aparatul CPAP este alcătuit din trei părți principale:

 • Motorul, care atrage aer din cameră și îl presurizează;
 • Masca CPAP, care furnizează aerul presurizat de motor în căile respiratorii, ajutându-te să respiri mai ușor;
 • Furtunul, care conectează masca CPAP la aparat, permițând trecerea aerului sub presiune.

Majoritatea aparatelor includ, de asemenea, un filtru de aer pentru a elimina iritanții precum praful și alergenii din aer, iar unele includ și un umidificator încălzit pentru a preveni uscarea nasului, gâtului sau gurii după folosirea aparatului.

 • Există un aparat CPAP de dimensiuni reduse special pentru călătorie?

Echipamentele medicale precum aparatul CPAP pot fi puțin voluminoase, chiar și pe noptieră. Acesta este motivul pentru care unii pacienți cu apnee în somn folosesc un aparat CPAP portabil atunci când călătoresc. Aceste aparate sunt mai mici, ușor de împachetat și folosesc o baterie specială pentru a alimenta aparatul.

Un aparat CPAP de călătorie te poate ajuta să dormi bine dacă nu ai acces la unul obișnuit. Daca se întâmplă să călătorești frecvent în interes de serviciu sau în concediu și este important să păstrezi ambalajul ușor, poate te vei gândi să investești într-un aparat CPAP ideal pentru călătorit, cum ar fi DreamStation Go Auto de la Philips Respironics, pentru că:

 • Este cel mai mic aparat PAP;
 • Cântărește mai puțin de 900 grame;
 • Are cel mai mic și mai ușor tub din gama Respironics.

Cum să călătorești cu un aparat CPAP: Sfaturi și trucuri

 • Sfaturi generale pentru călătorit cu aparatul CPAP

Indiferent dacă utilizezi un aparat CPAP obișnuit sau un aparat portabil CPAP, iată câteva sfaturi importante de luat în considerare înainte de a pleca:

 • Nu lăsa aparatul acasă: Acest sfat poate părea evident, dar mulți oameni își lasă echipamentul CPAP acasă atunci când pleacă în concediu. Chiar dacă pleci într-o călătorie scurtă, este important să îți continui tratamentul în fiecare noapte;
 • Transportă-ți echipamentul în cutia furnizată de producător: Oferă cea mai bună protecție pentru aparatul CPAP și îți va permite să transporți consumabile suplimentare dacă este necesar;
 • Asigură-te întotdeauna că umidificatorul din aparatul CPAP este uscat înainte de a împacheta totul: Golește camera de apă a umidificatorului și asigură-te că dispozitivul CPAP și consumabilele sunt complet uscate înainte de a le împacheta (pentru a preveni mucegaiul);
 • Ia în bagaj și un prelungitor: În cazul în care nu există o priză în apropierea patului;
 • Când ajungi la destinație, asigură-te că echipamentul CPAP este protejat de orice ar putea să îl deterioreze, inclusiv să nu îl lași la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie etc.
 • Călătorind cu aparatul CPAP cu mașina

Nu există reguli speciale sau adiționale când vorbim de a-ți lua aparatul CPAP cu tine atunci când mergi în vacanță cu mașina spre deosebire de călătoria cu avionul. Cu toate acestea, iată câteva sfaturi care îți pot face călătoria cu CPAP mai ușoară și confortabilă pe patru roți:

 1. Împachetează consumabile CPAP de rezervă

Chiar și pentru o călătorie scurtă, asigură-te că împachetezi consumabile suplimentare, cum ar fi pernuțele pentru masca CPAP sau filtrele. Aceste consumabile au tendința de a se sparge atunci când ai cea mai mare nevoie de ele…

 1. Păstrează la tine o copie a rețetei de la medic

Probabil că nu vei avea nevoie de ea, dar dacă ar trebui să îți înlocuiești masca sau aparatul CPAP în timpul vacanței, îți vei mulțumi mai târziu că ai avut-o.

 1. Apa îmbuteliată este prietena ta

Chiar dacă te îndrepți către un hotel de cinci stele, este o idee bună să ai la tine apă îmbuteliată, pentru că nu știi când și unde vei găsi apă distilată. Este important să folosești doar apă distilată în aparatul CPAP, deoarece apa de la robinet (și chiar apa de izvor) conține minerale care se pot acumula în aparat și se pot descompune în timp!

* Acest lucru este important în special dacă vei călători într-o locație în care ți se recomandă să nu bei apa locală. Dacă apa de la robinet nu este sigură de băut, probabil că nici nu ar trebui să o inhalezi.

 1. Asigură-te că ai o sursă de alimentare potrivită

Dacă vei călători în străinătate, este posibil să descoperi că unicul cablu de alimentare al aparatului nu este compatibil cu prizele. Majoritatea aparatelor CPAP moderne vor corecta automat diferența de tensiune (110v în America față de 220v în cea mai mare parte a Europei), dar probabil că vei avea nevoie de un adaptor pentru a se potrivi la priză.

 1. Cumpără un al doilea pachet de baterii

Chiar daca sursa de alimentare prezentă la destinație are o putere mare, nu știi niciodată ce s-ar putea întâmpla pe parcurs. Poate că zborul întârzie, poate că în camping nu există o priză, poate că hotelul tău se confruntă cu o pană de curent. Indiferent de ce se poate întâmpla, e bine să ai la tine 1 – 2 baterii pentru situații neprevăzute.

 1. Investește într-un convertor DC

Un convertor DC este o modalitate ieftină de a-ți multiplica opțiunile de alimentare. Adaptoarele DC îți permit să alimentezi aparatul CPAP (sau să încarci bateria) de la panouri solare, porturi USB, prize stil brichetă și chiar baterii de mașină.

 • Călătorind cu aparatul CPAP în avion

Faptul că vei călători cu avionul nu înseamnă că trebuie să renunți la terapia CPAP pentru apnee în somn. Majoritatea aparatelor CPAP mai noi și aproape toate aparatele CPAP pentru călătorie sunt aprobate de Administrația Federală a Aviației pentru utilizare în timpul zborului.

Ești gata să îți iei zborul? Următoarele sfaturi te vor ajuta să îți ușurezi călătoria cu aparatul CPAP!

Cum îți pui la punct aparatul CPAP înainte de zbor

 1. Caută numărul de telefon și site-ul web al companiei aeriene pentru a verifica politica privind dispozitivele asistate. Compania aeriană are aprobarea finală pentru utilizarea în timpul zborului!
 1. Obține scrisoarea de derogare pentru bagajul care conţine echipamente medicale. Scrisoarea se obține de la Biroul pentru asistență specială al liniei aeriene cu care vei calatori cu câteva zile înainte de efectuarea zborului. Scrisoarea va fi prezentată la ghişeul de preluare a bagajelor sau direct la poarta de îmbarcare dacă nu ai bagaj de cală;
 2. În cazul unui zbor lung, pe durata căruia preconizezi că vei folosi aparatul CPAP, trebuie să contactezi tot Biroul pentru asistență specială al liniei aeriene sau al aeroportului pentru a obţine aprobare;
 3. De asemenea, folosirea aparatului CPAP la bordul avionului este condiționată de completarea unui „Formular Apt pentru zbor” care îți va fi trimis după ce ai contactat Biroul de asistenţă specială. Trebuie să returnezi operatorului în termen de 2 – 14 zile înaintea zborului formularul completat pentru a fi validat;
 4. Ia cu tine rețeta prescrisă de medicul specialist pentru aparatul CPAP;
 5. Alege un loc ce are acces la curent dacă trebuie să folosești aparatul CPAP în timpul zborului;
 6. Dacă, totuși, nu este disponibil un scaun lângă priză, asigură-te că iei la tine o baterie CPAP (validează cu operatorul);
 7. Dacă îți împachetezi aparatul CPAP în bagajul de cală, păstrează aparatul în husa de transport și apoi împachetează-l în mijlocul valizei. Hainele tale vor oferi extra-protecție echipamentului.
 • Sfaturi pentru a trece de controlul de securitate cu aparatul CPAP
 1. Împachetează aparatul CPAP într-o pungă de plastic transparentă: În aeroport, va trebui să scoți aparatul CPAP din geanta de transport pentru a-l trece prin scanerul cu raze X, motiv pentru care e bine să îl împachetezi într-o pungă de plastic transparentă. Dacă uiți să aduci o geantă, poți solicita una de la agentul din aeroport (masca și tubul pot rămâne în geanta de călătorie);
 2. Ai grijă la igiena aparatului: Este posibil ca aparatul CPAP să fie supus unui test de detectare a urmelor de substanțe explozive. Pentru aceasta, angajații vor trebui să deschidă punga de plastic transparentă, dar poți solicita ca mănușile să fie schimbate și să fie folosit un tampon nou la examinarea aparatului;
 3. Utilizează o etichetă de identificare a dispozitivului: Majoritatea agenților vor recunoaște echipamentele de asistență medicală, dar o etichetă de identificare poate face procesul să se desfășoare mai repede. Aceste etichete sunt o modalitate ieftină de a separa rapid aparatul CPAP de alte dispozitive electronice. Se recomandă să îți etichetezi cutia în care se află aparatul cu o etichetă de bagaj pentru echipament medical. Cu toate acestea, majoritatea agenților sunt mai mult decât familiarizați cu aparatele CPAP și le vor recunoaște cu ușurință ca fiind echipamente medicale.
 • Lucruri pe care să le faci atunci când zbori cu aparatul CPAP

Călătoria cu avionul poate fi stresantă, chiar dacă nu trebuie să îți faci griji pentru aparatul CPAP. Deși este sigur să-l împachetezi în bagajul de cală, mulți călători aleg să-și transporte echipamentul CPAP în bagajul de mână, doar pentru a fi în siguranță. Fie că se află în bagajul de cală sau într-un bagaj de mână, iată câteva sfaturi de călătorie cu aparatul CPAP în avion:

 1. Adu aparatul CPAP în husă ca bagaj de mână, fiindcă, deși se întâmplă rar ca bagajele să fie furate sau deteriorate, nu merită riscul pentru sănătatea ta. Pur și simplu ține aparatul CPAP cu tine în avion în husa de transport;
 2. Dacă decizi sa iei echipamentul cu tine în avion, este o idee bună să-l depozitezi sub scaun, mai degrabă decât deasupra capului. Acest lucru ajută la prevenirea deteriorării potențiale a echipamentelor în timpul zborului;
 3. Oprește umidificatorul și activează modul avion (dacă aparatul CPAP îl are);
 4. Ia la tine documentele aparatului, rețeta, formularul pentru zbor și toate celelalte documente de conformitate solicitate de compania aeriană și aeroport;
 5. Păstrarea unei cantități mici de apă distilată în geanta de mână îți va fi de mare ajutor dacă trebuie să utilizezi aparatul CPAP în timpul zborului sau imediat după aterizare. Ai voie să împachetezi mai mult decât atât în ​​bagajul de cală. După cum am menționat mai sus, asigură-te că folosești doar apă distilată, deoarece apa de la robinet poate duce la acumularea de minerale care îți pot deteriora dispozitivul CPAP.

FAQ

Ce se întâmplă dacă aparatul CPAP este verificat pentru explozivi?

Dacă aparatul CPAP va fi verificat pentru explozivi, poți cere unui oficial al aeroportului să folosească o nouă pereche de mănuși și un tampon nou pentru o examinare igienică. Uneori, aparatele CPAP trebuie examinate îndeaproape din cauza faptului că scanerele cu raze X nu pot obține întotdeauna o imagine clară a dispozitivului CPAP.

Ce se întâmplă dacă trebuie să utilizez dispozitivul CPAP în timpul zborului?

Este recomandat să discuți cu compania aeriană cu cel puțin 2 săptămâni înainte de zbor aceste lucruri (vezi politicile de mai sus). Fiecare companie aeriană are propriile reguli și cerințe. Verifică pentru a vedea dacă este posibil să ai nevoie să aduci câteva cabluri suplimentare, adaptoare de priză sau chiar un pachet de baterii pentru a călători cu aparatul CPAP.

Concluzii

Nu ar trebui să lași călătoriile să stea în calea terapiei tale! Astăzi este aproape la fel de ușor să călătorești cu un aparat CPAP pe cât este să călătorești fără el. Nu lăsa aparatul acasă; indiferent că vei pleca într-o călătorie de afaceri sau în concediu, te vei bucura de cea mai bună terapie pentru a fi întotdeauna bine odihnit și să te poți bucura pe deplin de experiență.

Călătoriile au adesea propriile provocări, dar terapia CPAP nu ar trebui să fie una dintre ele. Poate dura ceva timp pentru a te adapta la dormitul într-un pat nou într-un loc diferit, dar un somn bun este vital pentru o călătorie plăcută și sigură. Dacă vei conduce, îți reamintim că somnolența și lipsa somnului pot pune viața ta și pe a întregii familii în pericol. De altfel, România este codașă la acest capitol: în 2017, am fost pe locul 10 în topul accidentelor rutiere cauzate de ațipirea la volan.

Află din testimonialele Philips despre experiențele altor pacienți cu apnee care au călătorit alături de aparatele CPAP!

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu