1. Acasa
  2. Informatii generale
  3. Eu vara nu dorm, strănut: Cum influențează alergiile sezoniere terapia CPAP și somnul persoanelor cu apnee?
Eu vara nu dorm, stranut: Cum influenteaza alergiile sezoniere terapia CPAP si somnul persoanelor cu apnee?

Eu vara nu dorm, strănut: Cum influențează alergiile sezoniere terapia CPAP și somnul persoanelor cu apnee?

Categorii: Informatii generale

Somnul dulce alergii aduce. Nu, nu e o expresie, ci o realitate cât se poate de comună în rândul persoanelor diagnosticate cu apnee care sunt vizate, în  același timp, și de diverse alergii sezoniere. Multe dintre acestea sunt întâlnite cu predilecție primăvara și vara, iar efectele acestei relații se simt cel mai mult seara, atunci când simptomele alergiilor se suprapun peste cele ale apneei.

Respirația greoaie și accentuarea sforăitului rezultă, așadar, într-un somn neodihnitor și are repercusiuni asupra stării generale a pacientului. Rămâi cu noi să vezi cum interferează alergiile sezoniere cu apneea în somn și cum poți preîntâmpina agravarea simptomelor!


Cuprins articol:


Alergiile sezoniere, apneea în somn și problemele CPAP

Congestia și secrețiile nazale, strănutul, gâtul și ochii iritați, toate acestea sunt câteva dintre simptomele care vin la pachet cu alergiile sezoniere, de altfel un incovenient pentru persoanele care au și apnee. În cazul celor care urmează terapia CPAP pentru apnee în somn, alergiile sunt mai mult decât neplăcute. Asta pentru ca alergiile sezoniere pot înrăutăți apneea în somn și afectează terapia CPAP.

Apneea și alergiile sezoniere

Odată cu primăvara înflorește și natura. Natură din care fac parte polenul, sporii de mucegai, ierburile și, desigur, florile spectaculoase care dau o notă de frumusețe particulară împrejurimilor. Din păcate, pentru mulți dintre noi, sezonul cald înseamnă și sezonul alergiilor. Dacă suferi de alergii sezoniere, tot polenul din aer îi semnalează corpului să elibereze histamina pentru a doborî particulele invadatoare. Acesta este motivul pentru care începi să strănuți, să tușești și ochii încep să-ți lăcrimeze: corpul tău încearcă să expulzeze și să lupte împotriva inamicului.

Nivelurile crescute de histamină provoacă, de asemenea, inflamația căilor nazale. Dacă asta sună pompos, atunci mai simplu, gândește-te la senzația de durere de nas, de cap și sinusuri. Este posibil să ai sensibilitate în jurul obrajilor și nasului, nasul parțial înfundat și drept consecință să nu mai respiri cum trebuie, ci ”șuierat”. Mulți oameni care se confruntă cu această senzație cred în mod eronat că, dacă își suflă nasul suficient de mult, vor respira mai ușor. Însă adevărul este că inflamarea căilor nazale în sine, nu prezența mucusului, te împiedică să respiri ușor.

Rinita alergică (numită în popor și ”febra fânului”) afectează nu doar respirația, ci și somnul. Asta pentru că imposibilitatea de a respira pe nas te ține treaz și este o problemă pentru cei cărora nu le este confortabil să respire pe gură. Dar este o îngrijorare și mai mare pentru cei cu apnee obstructivă în somn. Daca sunt inflamate, căile aeriene superioare sunt mai înguste decât în ​​mod normal. În plus, congestia mucusului se schimbă atunci când te întinzi.

Când ești în picioare sau așezat, gravitația ajută la drenarea corectă a sinusurilor. Când treci în poziția culcat, mucusul este tras mai adânc în căile respiratorii sau în partea din spate a gâtului. Acest lucru agravează simptomele de apnee existente, făcând respirația și mai dificilă decât în ​​mod normal. Dacă nu poți respira pe nas, nu poți beneficia pe deplin de terapia CPAP. Probabil vei încerca să compensezi prin respirația pe gură, ceea ce poate fi o problemă dacă masca nu îți acoperă toată fața.

* Somnolența în timpul zilei, oboseala, abilitățile cognitive slabe, problemele de memorie și de concentrare, durerile de cap, hipertensiunea arterială și dereglarea apetitului sunt doar câteva probleme de sănătate care merg mână în mână cu eficacitatea redusă a terapiei CPAP.

Pot alergiile să declanșeze apneea?

Deși nu s-a dovedit că alergiile cauzează în mod direct apneea în somn, faptul ca acestea afectează în mod constant calitatea somnului ar putea exacerba orice simptome de apnee existente. Alergiile, disconfortul și inflamația cauzate de alergenii din aer pot provoca uneori tulburări de ritm de somn care pot fi ușor asociate și confundate cu sindromul de apnee.

Legătura dintre rinita alergică și apneea obstructivă de somn

Rinita poate fi împărțită în rinită alergică și non-alergică. Rinita, în special rinita alergică, s-a dovedit a fi asociată cu apneea obstructivă de somn, o afecțiune caracterizată prin obstrucție repetitivă a căilor aeriene superioare în timpul somnului. Rinita alergică crește riscul de a dezvolta apnee obstructivă de somn prin două mecanisme majore:

  1. creșterea rezistenței căilor respiratorii datorită rezistenței nazale mai mari;
  2. reducerea diametrului faringian din respirația orala care mișcă mandibula inferior.

Alți mediatori inflamatori, inclusiv histamina, găsită în niveluri ridicate în rinita alergică, s-au dovedit, de asemenea, că înrăutățesc calitatea somnului în apneea obstructivă de somn. Studiile anterioare au arătat că tratamentul rinitei alergice, în special atunci când se utilizează steroizi intranazali, a îmbunătățit apneea obstructivă de somn. Antagoniştii receptorilor de leucotriene au fost, de asemenea, asociaţi cu rezultate pozitive asupra apneei obstructive de somn la pacienţii adulţi cu rinită alergică concomitentă, dar datele actuale sunt limitate în cazul copiilor.

Este alergie sau apnee de somn? Cum să faci diferența

Când vine vorba de apnee în somn și alergii, multe simptome asociate sunt aceleași:

  • Dureri de cap;
  • Atenție redusă;
  • Somnolență în timpul zilei;
  • Sforăit pe tot parcursul nopții;
  • Senzație de agitație pe tot parcursul zilei.

Liantul acestor simptome este somnul: ambele condiții tind să afecteze durata și calitatea somnului, și nu într-un mod bun. Deci, de unde știi dacă ai alergie sau apnee în somn, ori chiar ambele?

Diferența dintre apneea în somn și alergii
  • Apneea în somn și simptomele acesteia

Apneea în somn se caracterizează prin pauze în respirație pe durata somnului. Aceste pauze se repetă pe tot parcursul nopții cu o durată de 10 secunde sau chiar mai mult. Pentru a reporni respirația, corpul se trezește singur, provocând întreruperi ale somnului. Există două tipuri de apnee în somn:

  • Apnee centrală în somn;
  • Apnee obstructivă în somn.

Apneea obstructivă în somn este mult mai frecventă. Apare atunci când căile respiratorii superioare se îngustează, limitând cantitatea de flux de aer care se deplasează în și în afara corpului.

Cele mai comune simptome ale apneei de somn includ:

  • Sforăit puternic;
  • Stare de spirit afectată;
  • Gâfâit/senzație de sufocare în miezul nopții;
  • Oboseală persistentă sau cronică în timpul zilei.

Persoanele cu apnee severă în somn pot prezenta până la 30 de episoade de apnee pe oră. Chiar și așa, adesea nu își amintesc aceste episoade, ceea ce face dificilă conectarea simptomelor din timpul zilei cu această afecțiune. Medicii diagnostichează de obicei apneea în somn printr-un studiu de somn, în care specialiștii monitorizează activitatea creierului și a corpului în timp ce pacientul doarme.

  • Alergiile și simptomele lor

Pe de altă parte, alergiile sunt răspunsul sistemului imunitar la alergeni, substanțe străine iritante care provoacă inflamații la nivelul sinusurilor și căilor nazale. Ceea ce numim adesea drept alergie se numește tehnic rinită alergică. De asemenea, poartă numele de febra fânului sau alergii sezoniere.

Simptomele specifice alergiilor includ:

  • Tuse;
  • Durere de gât;
  • Strănut frecvent:
  • Prurit ocular/ lacrimare;
  • Simțul mirosului redus;
  • Înfundarea sau curgerea nasului;
  • Mâncărimi ale sinusurilor, gâtului și urechilor.

În timp ce pacienții cu apnee nu știu că au această afecțiune, persoanele alergice pot identifica adesea alergiile drept cauza problemelor lor de somn. Simptomele generale și disconfortul prezente cu alergiile fac impactul acestora mult mai evident. Când alergiile sunt persistente, testele de alergie sunt unicele în măsură să identifice alergenii specifici care cauzează problemele, permițându-vă să formulați un plan de tratament concentrat.

Tratarea alergiilor și a apneei de somn

Deși tratarea alergiilor nu va rezolva neapărat apneea în somn, poate îmbunătăți calitatea somnului și poate reduce agravarea simptomelor adesea cauzate de alergii. Câteva metode utilizate pentru tratarea alergiilor includ:

  • Acupunctura;
  • Imunoterapia;
  • Gestionarea stresului;
  • Utilizarea unui umidificator pentru a menține aerul la un nivel optim de umiditate;
  • Administrarea de injecții regulate împotriva alergiilor sau alte proceduri gestionate de medic;
  • Utilizarea unei saltele sau perne hipoalergenice pentru a reduce alergenii care pot exista pe pat și lenjerii;
  • Administrarea de antihistaminice și alte medicamente fără prescripție medicală destinate gestionării simptomelor alergice.

Deloc surprinzător, tratamentul pentru apneea în somn este foarte diferit. Principalele modalități de a gestiona apneea în somn includ:

  • Utilizarea aparatelor CPAP sau a altor dispozitive pentru a vă permite să respirați fără dificultăți pe tot parcursul nopții;
  • Trecerea la o saltea pentru apneea în somn sau perne pentru a susține mai bine căile respiratorii deschise;
  • Pierderea în greutate, deoarece apneea în somn este asociată de obicei cu excesul de greutate;
  • Terapia pozițională care este o strategie comportamentală.

Ar putea tratamentul alergiilor să-mi vindece apneea în somn?

Tratamentul alergiilor poate fi util pentru cazurile mai ușoare de apnee obstructivă în somn, însă nu te vindecă de apnee. Câteva dintre masurile de mai sus pot fi de ajutor în ameliorarea alergiilor, ca antihistaminicele fără prescripție medicală, sau un decongestionant, o pernă hipoalergenică ce nu reține polenul, praful sau orice alți iritanți ai alergenilor în fibrele sale sau un umidificator pentru a hidrata aerul, tratând sinusurile uscate și buzele crăpate (din cauza că respiri pe gură), precum și orice alte afecțiuni respiratorii. Dacă ai deja un umidificator, atunci asigură-te că îi schimbi apa periodic.

Alergiile sezoniere și problemele CPAP: Tratați-vă mai întâi simptomele

Cel mai bun mod de a păstra eficacitatea terapiei CPAP atunci când suferiți de alergii este să abordați alergia de la bază. Dacă aveți alergii sezoniere, iată cum puteți stopa agravarea lor:

  • Limitați-vă expunerea la polen. Deși este frustrant să stai în casă într-o zi însorită, îți poți îmbunătăți simptomele ieșind atunci când nivelul de polen este puțin mai mic (nu dimineața devreme, când polenul este la apogeu, sau în zile secetoase, cu vânt);
  • Păstrați-vă casa fără alergeni. Aspirați praful în mod regulat pentru a menține prezența alergenilor din interior la minimum. Spălați-vă și lenjeriile de pat des și uscați-le în interior, în loc să le uscați afară. Țineți ferestrele și ușile închise. Dacă utilizați un aparat de aer condiționat, asigurați-vă că filtrele sunt curate și funcționează corespunzător;
  • Țineți animalele de companie departe de pat. Dacă nu-ți lași pisica sau câinele să doarmă în patul tău nu înseamnă că nu o/ îl iubești, ci că ești responsabil cu propria ta sănătate. Polenul de pe păr sau blană se poate transfera pe cearșafuri și perne, agravând simptomele alergiei;
  • Schimbați-vă hainele de exterior. Dacă ați fost afară, ați lucrat prin curte sau ați făcut sport, schimbați-vă în haine curate când vă întoarceți în casă;
  • Folosirea unui umidificator lângă pat pe timp de noapte poate ajuta la umiditatea aerului. Căile nazale uscate pot înrăutăți congestia și pot duce la sângerări nazale. De asemenea, dușurile fierbinți băile de aburi poate ajuta la curățarea sinusurilor;
  • Luați antihistaminice și decongestionante orale. Consultați mai întâi medicul, în special dacă luați alte medicamente. Produsele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi loratadina sau fenilefrina pot funcționa bine, dar unii oameni beneficiază de medicamente pentru alergii pe bază de rețetă;
  • Utilizați un spray salin. Aceste spray-uri, pe care le puteți cumpăra fără rețetă de la o farmacie, ajută la reducerea inflamațiilor nazale;
  • Purtați benzi nazale în timpul somnului. Aceste benzi adezive se fixează pe nas și ajută la lărgirea căilor nazale, permițând aerului să se deplaseze mai ușor prin căile aeriene superioare. În unele cazuri, utilizarea unei benzi nazale în combinație cu terapia CPAP poate fi suficientă pentru a rezolva dificultățile de respirație cauzate de alergii.

Terapia CPAP și alergiile

Unele persoane care suferă de apnee pot fi tentate să nu mai folosească aparatul CPAP până când le dispar alergiile. Aceasta ar fi o greșeală. În primul rând, nu este niciodată înțelept să vă opriți tratamentul, chiar și pentru o zi. Dar, de asemenea, continuarea terapiei oferă un beneficiu uriaș care poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor alergice: camera de umidificare.

Sarcina umidificatorului CPAP este să furnizeze umiditate căilor nazale și căilor respiratorii superioare:

  • Căile nazale umede sunt mai puțin probabil să declanșeze strănutul. Dacă nasul și sinusurile sunt menținute lubrifiate, nici corpul tău nu are nevoie să furnizeze atât de multă mucoasă;
  • Utilizarea umidificatorului este o relație de tip win-win: face terapia mai eficientă (și confortabilă) și oferă organismului un sprijin suplimentar atunci când se confruntă cu alergiile în timpul somnului;
  • Simptomele tipice ale alergiei, cum ar fi gâtul uscat, tusea, secrețiile nazale sau un atac de strănut, vor fi mai puțin probabil să vă trezească noaptea.

Cu toate acestea, chiar și cu umidificatorul CPAP pornit, persoanele alergice cu apnee pot avea în continuare probleme cu respirația. Dacă ați încercat toate tehnicile de mai sus și încă întâmpinați dificultăți pentru a obține suficient oxigen, trecerea de la o masca CPAP nazala cu pernute  la o mască pentru față completă poate ajuta. Măștile de față oferă o presiune adecvată a aerului pentru a vă menține căile respiratorii deschise, indiferent dacă inspirați pe nas sau pe gură (sau ambele). Odată ce simptomele alergiei s-au rezolvat, puteți reveni la stilul de mască preferat.

O a doua opțiune este să discutați cu specialistul în somn despre încercarea terapiei APAP (presiune automată pozitivă a căilor respiratorii). În timp ce aparatele CPAP oferă o presiune a aerului continuă și constantă, APAP funcționează pe o gamă largă. Dacă nevoile de presiune cresc în timp ce dormiți, de exemplu, atunci când respirația este complet blocată de căile nazale inflamate, aparatul APAP poate detecta acest lucru și își poate ridica nivelul de presiune pentru a forța aerul să treacă de blocaj.

Important de reținut este că aveți opțiuni. Comunicând cu medicul de familie și cu specialistul somnolog, puteți veni cu o strategie pentru a depăși simptomele alergice și pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului. Sezonul alergiilor nu este întotdeauna previzibil. Poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni. A avea un plan pentru a-ți continua neîntrerupt terapia este o investiție inteligentă în sănătatea ta!

Efectele apneei în somn și ale alergiilor asupra somnului

În ciuda diferențelor lor, apneea în somn și alergiile pot afecta negativ calitatea somnului în moduri surprinzător de similare. Atât cu apnee în somn, cât și cu alergii, s-ar putea să vă treziți simțiți-vă epuizat și cu o stare de indispoziție, adesea cu o durere de cap, în ciuda faptului că, aparent, ați dormit suficient peste noapte.

Pentru pacienții cu apnee în somn, vinovat pentru acest somn neodihnitor este ciclul oprire-trezire-pornire. În cazul alergiilor, cauza nu este la fel de clar definită, dar experiența este larg răspândită. Un studiu a constatat că întreruperile de somn au fost problema numărul unu care i-a determinat pe cei care suferă de alergii să-și consulte medicul. Un alt studiu a constatat că persoanele care suferă de alergii au mai multe șanse să raporteze:

  • Insomnie;
  • Hipersomnie (somnolență excesivă);
  • Probleme de respirație, inclusiv apnee în somn.

Sforăitul este o altă problemă comună atât pentru pacienții cu alergii, cât și pentru cei cu apnee în somn. În ambele cazuri, căile respiratorii au fost obstrucționate, fie din cauza țesuturilor relaxate, fie din cauza excesului de mucus, perturbând fluxul respirației și provocând vibrații pe care le auzim ca sforăit.

  • Cum exacerbează alergiile simptomele apneei în somn (și viceversa)

Țesuturile inflamate și acumularea de mucus creează bariere în calea respirației, provocând apnee în somn, chiar și la persoanele care de obicei nu suferă de această afecțiune. Pentru cei care suferă deja de apnee în somn, alergiile pot crește durata și frecvența episoadelor de apnee în somn. În mod surprinzător, tratamentul apneei poate provoca și rinită alergică. Un studiu a găsit o corelație între alergii și utilizarea unui aparat CPAP, un tratament standard pentru apneea în somn.

Note speciale pentru utilizatorii de aparate CPAP

Pentru a vă asigura că aparatul CPAP nu contribuie la alergii, ar trebui să îl curățați în mod regulat. Urmați întotdeauna instrucțiunile producătorului pentru îngrijirea corespunzătoare. Dacă nasul înfundat limitează eficacitatea terapiei CPAP, puteți lua în considerare schimbarea măștii CPAP. O mască faciala vă acoperă atât nasul, cât și gura, oferind aer atunci când și unde aveți nevoie, chiar dacă nasul este înfundat. Persoanele care suferă de alergii ar putea alege un aparat CPAP cu umidificator. Un aparat CPAP care nu are umidificator poate provoca iritații în caz contrar.

Intrebări frecvente

  • Pot alergiile să ducă la aparția apneeei în somn?

Da, reacțiile alergice severe în care sinusurile sunt înfundate pot provoca sforăit sau forme grave de apnee obstructivă de somn. Chiar dacă nu aveți congestie nazală, în situația în care alergiile provoacă inflamarea amigdalelor și/ sau adenoidelor, acestea vă pot bloca traheea și pot provoca simptome de apnee în somn. Alergiile au fost legate de agravarea simptomelor de apnee în somn, la fel ca astmul. Probabil, în parte, deoarece aceste condiții au factori de risc ce se suprapun.

  • Terapia CPAP poate ajuta la alergii?

Da, utilizarea unui aparat CPAP cu umidificator poate ameliora simptomele alergice, cum ar fi congestia și gură uscată. Folosirea unui aparat CPAP fără umidificator poate irita nasul, deoarece corpul trebuie să încălzească aerul pe măsură ce intră în căile respiratorii. Umidificatorul asigură că aerul care intră în nas este deja încălzit, ușurând presiunea asupra corpului.

  • Medicamentele pentru alergii pot ajuta la apneea în somn?

Poate depinde de medicament. Antihistaminicele eliberate fără prescripție medicală folosite pentru a atenua alergiile pot fi sedative pentru unii oameni, cu toate acestea, persoanele cu apnee în somn netratată pot descoperi că medicamentele agravează problema. De asemenea, medicamentele pentru somn nu sunt recomandate persoanelor cu apnee!

  • Alergiile alimentare pot provoca apnee în somn?

Da, este posibil ca o reacție alergică la alimente să fie asociată cu simptomele apneei în somn. O alergie alimentară poate provoca inflamație, iar țesuturile inflama pot determina, la rândul lor, organismul să producă mai mult mucus. Țesuturile umflate și congestia crescută pot duce la dificultăți respiratorii pe timpul somnului.

  • Lipsa somnului din cauza apneei agravează alergiile?

Da, dacă nu dormi suficient din cauza apneei în somn sau în general, poți agrava simptomele alergiei. Poate fi, de asemenea, un cerc vicios, cu alergii care te împiedică să adormi (din cauza simptomelor amintite în articol – tuse, strănut etc.). Stresul poate amplifica, de asemenea simptomele alergice, iar persoanele care sunt lipsite de somn se simt adesea mai stresate sau anxioase decât o persoană care s-a odihnit bine peste noapte.

Concluzii

Alergiile și apneea nu fac casă bună împreună. Totuși, nu le putem despărți, oricât ne-am dori. După cum am prezentat în articolul de azi, cele două afecțiuni pot fi ușor confundate, însă nu se anulează una pe cealaltă. Astfel, nici tratamentul alergiilor nu poate trata apnee și viceversa, dar știința ne arată că tratamentul poate aduce îmbunătățiri pentru pacient.

La fel ca în cazul alergiilor, există modalități de a reduce impactul pe care sforăitul și apneea în somn îl au asupra vieții. Tratamente precum terapia CPAP pentru apnee în somn ajută deja mulți pacienți să se odihnească mai bine pe tot parcursul anului (nu doar în sezoanele cu alergii). Dacă încă ai o problemă cu somnul, în ciuda faptului că ții alergiile sub control, este timpul să soliciți ajutor unui specialist somnolog. În timp ce alergiile și apneea în somn sunt probleme care necesită abordări separate, experiența alergiilor sezoniere poate înrăutăți apneea în somn și poate afecta eficacitatea tratamentului acesteia.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu