SpO2, cunoscută și sub denumirea de saturație de oxigen, este o măsură a cantității de hemoglobină purtătoare de oxigen din sânge în raport cu cantitatea de hemoglobină care nu transportă oxigen. Organismul are nevoie să existe un anumit nivel de oxigen în sânge sau nu va funcționa la fel de eficient. De fapt, niveluri foarte scăzute de SpO2 pot duce la simptome foarte grave. Această afecțiune este cunoscută sub numele de hipoxemie. Există un efect vizibil asupra pielii, cunoscut sub numele de cianoză din cauza nuanței albastre (cian) pe care o capătă. Hipoxemia (nivelul scăzut de oxigen în sânge) se poate transforma în hipoxie (nivel scăzut de oxigen în țesut). Este important de înțeles această progresie și diferența dintre cele două condiții. Fiecare moleculă de hemoglobină conține patru grupuri de hem (hemoglobină eritrocitară medie) care pot lega cu ușurință oxigenul molecular prezent în sânge. Aceasta înseamnă că o moleculă de hemoglobină poate lega până la patru molecule de oxigen în timpul transportului în sânge.
Cuprins articol:
- SpO2 valori normale
- Cum menține corpul niveluri normale de SpO2?
- Ce face ca nivelul de oxigen din sânge să fie scăzut?
- Ce se întâmplă când saturația de oxigen scade?
- Cum să îmbunătățiți saturația scăzută de oxigen?
SpO2 valori normale
Un nivel normal de oxigen este de obicei de 95% sau mai mare. Unele persoane diagnosticate cu boală pulmonară cronică sau sindromul de apnee in somn obstructiv pot avea niveluri normale în jur de 90%. Pentru adulți, intervalul normal de SaO2 este de 95 – 100%. O valoare mai mică de 90% este considerată saturație scăzută în oxigen, ceea ce necesită suplimentarea externă cu oxigen. În timpul metabolismului aerob, organismul folosește oxigenul pentru a transforma glucoza în piruvat și pentru a genera două molecule de ATP. Conținutul de oxigen din sânge depinde de curba de disociere oxigen-hemoglobină, care este un grafic pentru a defini procentul de hemoglobină saturată față de presiunea parțială a oxigenului (PO2). O moleculă de hemoglobină devine 100% saturată cu oxigen (1,34 L de oxigen) la o PO2 de 100 mmHg. După legarea fiecărei molecule de oxigen, hemoglobina suferă o schimbare conformațională care îi crește afinitatea pentru următoarea moleculă de oxigen. Datorită afinității mari pentru oxigen, fiecare moleculă de hemoglobină devine rapid saturată cu oxigen; astfel, cantitatea de oxigen liber dizolvată în sânge este doar o fracțiune foarte mică (2%) din oxigenul total prezent în sânge. Din acest motiv, nivelul de oxihemoglobină este considerat egal cu conținutul de oxigen din sânge.
Cum menține corpul niveluri normale de SpO2?
Este vital să se mențină un nivel normal de saturație în oxigen pentru a preveni hipoxia. Din fericire, corpul face de obicei acest lucru de la sine. Cel mai important mod prin care organismul menține niveluri sănătoase de SpO2 este prin respirație. Plămânii iau oxigenul care a fost inhalat și îl leagă de hemoglobină care apoi trece prin tot corpul cu aportul optim de oxigen. Nevoile de oxigen ale corpului cresc în perioadele de stres fiziologic ridicat (de exemplu, ridicarea greutăților sau alergarea) și la altitudini mai mari. Organismul este de obicei capabil să se adapteze acestor creșteri, cu condiția ca acestea să nu fie prea extreme.
Ce face ca nivelul de oxigen din sânge să fie scăzut?
Condițiile care vă pot afecta negativ nivelul de oxigen din sânge includ:
- Astm;
- Anemie;
- Boala cardiacă;
- Embolie pulmonară;
- Afecțiuni pulmonare;
- Afecțiuni cardiace congenitale;
- BPOC, inclusiv bronșită cronică și emfizem.
Aceste condiții pot împiedica plămânii să inhaleze în mod adecvat aerul care conține oxigen și să expire dioxid de carbon. De asemenea, tulburările de sânge și problemele cu sistemul circulator pot împiedica sângele să capteze oxigen și să-l transporte în tot corpul. Oricare dintre aceste probleme sau tulburări poate duce la scăderea nivelului de saturație în oxigen. Pe măsură ce nivelul de oxigen scade, este posibil să începeți să aveți simptome de hipoxemie. Persoanele care fumează pot avea valori crescute ale pulsului. Fumatul face ca monoxidul de carbon să se acumuleze în sânge. Dacă fumezi și trebuie să-ți cunoști nivelul de oxigen din sânge, un test de gazometrie sanguină poate fi singura modalitate de a obține o evaluare exactă.
Ce se întâmplă când saturația de oxigen scade?
Un nivel mai scăzut decât normal de oxigen în sânge este definit ca hipoxemie. În general, un nivel de saturație în oxigen mai mic de 90% este considerat hipoxemie, care poate rezulta din complicații cardiopulmonare, apnee în somn, anumite medicamente și expunerea la altitudine mare. Cele mai frecvente simptome ale hipoxemiei includ;
- tuse;
- confuzie;
- dureri de cap;
- ritm cardiac rapid;
- respirație șuierătoare;
- dificultăți de respirație;
- albăstrire a pielii și a membranelor mucoase (cianoză).
Cianoza este o afecțiune patologică ce se caracterizează printr-o saturație extrem de scăzută în oxigen. Există două tipuri de cianoză:
- Cianoză centrală – În cianoza centrală, nivelul de saturație în oxigen scade sub 85%, ceea ce determină apariția unei nuanțe albăstrui pe toată pielea și pe mucoasa vizibilă;
- Cianoză periferică – În cianoza periferică, ce apare de obicei din cauza absorbției crescute de oxigen de către țesuturile periferice, o nuanță albăstruie apare numai pe părțile periferice ale corpului, cum ar fi mâinile și picioarele. Cele mai frecvente cauze ale cianozei periferice includ staza venoasă, debitul cardiac scăzut sau expunerea la frig extrem.
Cum să îmbunătățiți saturația scăzută de oxigen?
O scădere a saturației de oxigen sub nivelul critic ar trebui tratată cu suplimentare de oxigen. În funcție de severitatea afecțiunii, un medic poate prescrie oxigen suplimentar, care are cel mai direct efect asupra nivelului de saturație în oxigen. Cu toate acestea, pentru condiții ușoare până la moderate, există modalități naturale de a crește nivelul de saturație a oxigenului din sânge. De exemplu, efectuarea zilnică a exercițiilor fizice poate îmbunătăți capacitatea plămânilor de schimb gazos și poate proteja împotriva hipoxemiei. Cu toate acestea, este important să consultați un medic înainte de a începe orice regim de exerciții sau de a implementa modificări în rutina zilnică de exerciții. O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea saturației de oxigen din sânge. Deoarece deficitul de fier este una dintre cauzele majore ale saturației scăzute în oxigen, îl puteți preveni printr-un consum de alimente bogate în fier, cum ar fi:
- Lintea;
- Peștele;
- Carnea;
- Fasolea;
- Nucile caju etc.
Majoritatea persoanelor nu au nevoie să-și monitorizeze în mod regulat nivelul de oxigen din sânge. Doar persoanelor cu probleme de sănătate care manifestă valori scăzute de oxigen li se cere de obicei să își verifice frecvent aceste valori. Chiar și atunci, metoda de pulsoximetrie mai puțin invazivă este adesea la fel de utilă ca și un un test invaziv de gazometrie sanguina.