Frecvența crescută a persoanelor diagnosticate cu apnee obstructivă este reflectată nu doar în statistici, ci și în numărul celor care comandă un aparat pentru respirat în somn din magazinul online MedAir.ro.
Mai mult, contextul pandemic a sporit interesul pacienților cu afecțiuni respiratorii pentru conștientizarea și tratarea problemelor pe care le întâmpină în timpul nopții.
Cele mai comune dintre acestea sunt senzația că nu pot respira în somn și cea de sufocare. În articolul de azi vom continua să vorbim despre cum poate un umidificator să sporească eficiența unui aparat pentru respirat în somn.
De asemenea, v-am pregătit și o serie de sfaturi privind curățarea și înlocuirea umidificatoarelor, astfel încât aparatele CPAP să vă ofere cea mai bună terapie (https://www.medair.ro/dispozitive-medicale/dispozitive-cpap/) pe timpul nopții.
Cuprins articol:
- Ar trebui să folosiți un umidificator CPAP?
- Umidificator incălzit vs. de răcire
- Curățare și înlocuire
- Concluzii
Trebuie să folosesc umidificatorul împreună cu aparatul meu CPAP?
Nu. În timp ce mulți oameni consideră că folosirea unui umidificator în paralel cu terapia de apnee în somn este utilă și benefică, se pare că sunt la fel de mulți oameni care susțin că nu folosesc un umidificator CPAP.
De fapt, o meta-analiză din 2018 a nouă studii a constatat că umidificarea încălzită, în medie:
- Nu a îmbunătățit timpul de utilizare a terapiei;
- Nu a îmbunătățit evaluarea Epworth Sleepiness Scale a pacientului;
- Nu a îmbunătățit conformitatea pentru pacienții CPAP sau APAP;
- Nu a fost eficientă pentru persoanele cu sau fără afecțiuni preexistente înainte de a începe terapia PAP;
- Nu a îmbunătățit experiența persoanelor cu simptome respiratorii superioare înainte de terapia PAP.
În timp ce mulți oameni raportează rezultate de succes și datorează umidificatorului lor sporirea eficienței terapiei, nu există, de fapt, nicio dovadă concludentă în sprijinul sau împotriva utilizării umidificatorului de răcire, deoarece pacienții au experiențe variate în raport cu umidificarea.
Este o alegere cu totul personală pe care ar trebui să o faceți în funcție de nivelul de confort în timpul terapiei.
*Dacă decideți să nu mai utilizați umidificatorul și constatați că uscăciunea nazală revine, o clătire nazală cu soluție salină poate fi utilă pentru a vă atenua simptomele.
Umidificator încălzit vs. de răcire
Dacă descoperiți că sunteți o persoană mult mai sensibilă la umidificarea încălzită și că aceasta nu sporește nivelul de confort, dar încă suferiți de uscăciune și congestie, ar putea fi benefic să încercați în schimb umidificarea rece. De asemenea, umidificatoarele de răcire funcționează mai bine pentru cei care trăiesc într-un climat deja umed.
Mucoasa nazală este cheia în declanșarea răspunsului imun la agenții patogeni străini și alergenii care intră prin nas și au nevoie de umiditate pentru a funcționa corect. O problemă foarte comună legată de terapia CPAP, în special pentru cei care folosesc o mască CPAP nazală (https://www.medair.ro/dispozitive-medicale/masti-cpap/masti-cpap-nazale/) sau pernă nazală, este uscarea cavității nazale, a gurii și a gâtului.
Un umidificator CPAP poate fi folosit pentru a ajuta la combaterea uscării mucoasei nazale pentru a preveni congestia și iritarea căilor nazale și a gâtului. Deoarece aerul încălzit transportă mai multă umiditate, mulți oameni recurg la utilizarea intensă a umidificatorului pentru o decongestionare optimă.
Pentru unii oameni, acest lucru funcționează perfect, dar mulți utilizatori de aparate CPAP raportează că intensitatea căldurii a fost pur și simplu prea mare în cealaltă direcție, chiar și la cea mai scăzută setare de căldură și, de fapt, le-a cauzat mai mult disconfort decât terapia urmată fără umidificare.
Există câteva afecțiuni preexistente care vă pot face mai sensibil la prea multă căldură în țesuturile moi ale sistemului respirator, iar cei care au optat pentru intervenția chirurgicală pentru apnee în somn (uvulopalatofaringoplastie) tind să fie, de asemenea, mai sensibili. Există, totodată, destul de multe medicamente care au un efect de uscare asupra organismului. Antidepresivele, antihistaminicele, antipsihoticele, benzodiazepinele, medicamentele pentru tensiunea arterială, anticolinergicele, stimulentele, analgezicele și diureticele sunt de obicei asociate cu uscarea căilor nazale.
*Dacă luați un medicament din oricare dintre categoriile enumerate mai sus și mai ales dacă le administrați în paralel, utilizarea unui umidificator CPAP vă poate ajuta să experimentați mai puțin uscăciunea și disconfortul la nivelul căilor nazale.
În cele din urmă, existența într-un climat arid cu umiditate foarte scăzută este un motiv bun pentru introducerea unui umidificator rece în terapia CPAP. Lunile de iarnă sunt, de asemenea, deosebit de aride, așa că umidificarea sezonieră poate fi benefică dacă simptomele pacientului se agravează odată cu vremea rece.
Program de curățare și înlocuire a umidificatorului CPAP
Ce tip de apă ar trebui să folosesc în umidificatorul meu CPAP?
Apa distilată este considerată standardul de aur pentru umplerea umidificatorului CPAP, deoarece a fost purificată de aproape toate mineralele externe, metalele grele și contaminanții care se găsesc de obicei în apa de la robinet. Așadar, este în regulă să folosiți ocazional apă de la robinet și nu să nu faceți din aceasta o rutină. Desigur, apa de la robinet se bucură de o calitate bună, dar când vine vorba de un aparat pentru respirat în somn, mineralele și metalele găsite în aceasta pot crea depuneri și acumulări în dispozitivul CPAP de-a lungul timpului, putând deteriora aparatul și provocând, astfel, funcționarea dificilă a acestuia.
Cum să vă curățați umidificatorul CPAP
Dacă ați optat pentru un umidificator CPAP care poate fi spălat în mașina de vase, felicitări! Singura întreținere necesară implică golirea camerei de apă în fiecare dimineață și clătirea acesteia, apoi curățarea în mașina de spălat vase o dată pe săptămână. Dacă, totuși, umidificatorul a fost proiectat cu o cameră de apă standard, care nu se poate spăla în mașina de vase, întreținerea acestuia este puțin mai complicată.
Umidificatorul are propriile instrucțiuni pentru curățare și întreținere, așa că primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să consultați manualul de utilizare și să vă asigurați că înțelegeți cum să scoateți camera umidificatorului și să o dezasamblați. De aici este destul de simplu: goliți și clătiți camera zilnic, de preferință dimineața imediat după ce o utilizați. Apa stătătoare găzduiește bacterii dăunătoare și poate degenera în unele boli dacă este lăsată timp de câteva zile.
Deși nu trebuie să utilizați săpun în timpul clătirii zilnice, acesta este cu siguranță recomandat să o faceți. Dacă nu folosiți săpun zilnic, asigurați-vă că efectuați cel puțin o curățare temeinică o dată pe săptămână.
După ce ați curățat camera cu apă, asigurați-vă că o lăsați să se usuce la lumina directă a soarelui cu multă circulație a aerului timp de câteva ore înainte de utilizare!
În timpul curățării săptămânale, asigurați-vă că îndepărtați, de asemenea, toate garniturile de etanșare (garniturile de cauciuc) și că le curățați, asigurându-vă că așezați corect garniturile la reasamblare!
Țineți pasul cu acest program obișnuit de curățare și inspectați vizual camera umidificatorului pentru fisuri în carcasa plasticului o dată pe lună și înlocuiți-o, dacă este necesar. În medie, durata de viață a camerei umidificatorului este între 6 luni și un an înainte de a necesita înlocuire, conform celor mai multe recomandări ale producătorului, dar cu o întreținere bună, aceasta poate fi păstrată în condiții optime până la câțiva ani.
Există și soluții profesionale pentru curățarea și dezinfectarea optimă a umidificatorului CPAP, dar puteți obține rezultate optime și cu un minimum de resurse, cum ar fi cu detergent de vase. De asemenea, puteți folosi un amestec format din 1/2 oțet alb și 1/2 apă în scopuri de igienizare.
Dacă aveți o baghetă led sau un produs de curățare pentru mască și accesorii CPAP, o/ îl puteți folosi și pentru a vă igieniza echipamentul după clătire.
Există, totuși, câteva lucruri pe care nu ar trebui să le utilizați niciodată pentru a vă curăța umidificatorul CPAP, inclusiv:
- Înălbitor;
- Săpun antibacterian;
- Săpunuri care conțin glicerină;
- Detergenți pe bază de clor, amoniac sau alcool;
- Detergenți pe bază de loțiune/ săpunuri hidratante.
De asemenea, Food and Drug Administration afirmă cu tărie că dezinfectanții cu ozon nu sunt siguri pentru utilizarea în scopul curățării echipamentelor CPAP și, de asemenea, reamintește că dezinfectanții UV nu și-au dovedit încă eficacitatea.
Pot pune uleiuri esențiale sau alte arome în umidificatorul meu CPAP?
În niciun caz nu trebuie să adăugați uleiuri esențiale direct în umidificatorul CPAP!
Acest lucru nu numai că este potențial periculos pentru sănătatea voastră, dar va duce rapid la acumularea de depuneri în umidificator, riscând garanția și funcționarea optimă a aparatului pentru respirat în somn.
În timp ce aromaterapia este bine documentată că are efecte pozitive și poate chiar ajuta la simptomele alergiilor, utilizarea uleiurilor direct în camera de apă a umidificatorului poate duce cu ușurință la inhalarea parfumului pe parcursul nopții, expunându-va la uleiuri potențial toxice.
În loc să puneți uleiuri în umidificator, puteți adăuga o picătură sau două pe un difuzor de bumbac, ce este apoi plasat în afara prizei de aer a aparatului, permițându-vă să vă bucurați în mod corespunzător de uleiurile esențiale cu terapia PAP.
Concluzii
Așadar, utilizarea unui umidificator CPAP împreună cu terapia pentru apneea în somn poate ajuta la atenuarea efectelor secundare comune legate de uscarea tractului respirator, dar nu este o soluție unică.
În cele din urmă, ar trebui să faceți ceea ce funcționează cel mai bine pentru fiecare, respectiv alegerile care să aducă apneea în somn la un nivel mai ușor de gestionat.
Dacă te-ai decis că ești interesat de un umidificator CPAP pentru un aparat de respirat în somn, grozav!
Avem în stoc umidificatorul încălzit DreamStation EEXH din gama Philips Respironics, care cântărește doar 0.35kg și beneficiază de o reducere de -17%!
Dacă decideți că nu vă place umidificarea, dar aparatul pentru respirat în somn pe care îl folosiți are un design integrat, trebuie să știți că nu este obligatoriu să continuați terapia concomitent cu umidificatorul.
Unele aparate CPAP dispun de un spațiu liber pentru umidificator, permițând dispozitivului să funcționeze corect fără acesta.