Dacă ați început să folosiți de curând terapia cu presiune pozitivă continuă în căile respiratorii (CPAP) și vă treziți cu gura uscată, gâtul uscat sau fosele nazale iritate, un umidificator Philips ar putea fi soluția optimă pentru îmbunătățirea terapiei.
Aceasta pentru că, uneori, terapia CPAP poate fi și iritantă, mai ales în sezoanele cu umiditate scăzută. Integrarea unui umidificator CPAP în terapia voastră este una dintre cele mai bune modalități de a crește eficiența acesteia, confortul și conformitatea generală cu CPAP.
În acest articol, vom explica în ce mod funcționează un umidificator CPAP, când ar trebui să luați în considerare adăugarea unuia la regimul vostru de terapie pentru somn și cum umidificarea vă poate îmbunătăți calitatea vieții prin reducerea efectelor secundare comune terapiei CPAP, cum ar fi nasul uscat și congestia nazală – află mai multe.
Cuprins articol:
- Ce este un umidificator CPAP?
- Tipuri de umidificatoare CPAP
- Cum funcționează un umidificator CPAP
- Beneficii
- Probleme cu umidificatorul
Ce este un umidificator CPAP?
Un umidificator CPAP este un dispozitiv extern sau integrat conceput pentru a adăuga umiditate aerului furnizat prin terapie. Spre deosebire de un umidificator tradițional care adaugă umiditate într-o cameră obișnuită, un umidificator CPAP este de obicei mult mai mic și este conceput pentru a fi utilizat numai cu un aparat CPAP.
La acest moment, umidificatoarele CPAP sunt proiectate urmând trei stiluri principale de design:
- Umidificatoare integrate, care sunt proiectate special pentru un anumit aparat și nu vor funcționa cu niciun alt dispozitiv de terapie. Linia DreamStation de la Philips Respironics (https://www.medair.ro/magazin/accesorii-cpap/umidificator-incalzit-dreamstation-eexh/) are un design modular de umidificator integrat;
- Umidificatoare încorporate, care sunt proiectate ca parte a aparatului CPAP (https://www.medair.ro/dispozitive-medicale/dispozitive-cpap/) și nu pot fi îndepărtate, înlocuite sau reparate independent de aparatul PAP;
- Umidificatoare autonome, care pot fi utilizate extern cu orice dispozitiv CPAP ce utilizează tuburi de dimensiuni standard.
Cele două tipuri de umidificatoare CPAP
În afara caracteristicilor lor fundamentale de proiectare, umidificatoarele CPAP pot fi împărțite în două categorii: încălzite și de răcire.
Umidificatoarele de răcire sunt neelectrice, astfel că nu consumă electricitate pentru a încălzi apa. Umidificatoarele încălzite au de obicei o placă mică de încălzire pe care se așează camera de apă, ce poate regla setarea umidității în funcție de nivelul temperaturii.
Majoritatea umidificatoarelor sunt încălzite, dar orice umidificator CPAP poate fi folosit ca umidificator de răcire atunci când elementul de încălzire este oprit.
Cum funcționează un umidificator CPAP?
Un umidificator CPAP funcționează prin adăugarea de umiditate în aerul de terapie pe măsură ce trece peste o cameră de apă în drumul de la aparatul CPAP la pacient.
Primele umidificatoare CPAP prezentau acest design de bază, dar după câțiva ani, umidificatoarele încălzite au început să devină din ce în ce mai comune. În timp ce aerul rece este mai dens și, de fapt, reține mai mult oxigen, aerul cald reține mai bine apa.
Din acest motiv, umidificatoarele de răcire nu pot fi reglate pentru a oferi mai multă umidificare fără a fi încălzite.
Cele mai bune umidificatoare încălzite de pe piață au setări reglabile de căldură și umiditate, dar chiar și la setări inferioare există încă mulți oameni care consideră că umidificarea încălzită este prea intensă.
Care este beneficiul unui umidificator CPAP?
Principalul beneficiu al unui umidificator CPAP este ameliorarea efectelor secundare comune ale terapiei CPAP, cum ar fi:
- Gură uscată;
- Durere de gât;
- Congestionare;
- Sângerări nazale;
- Inflamația căilor nazale;
- Iritația căilor respiratorii.
Această soluție, totuși, pare să fie destul de greșită și ilustrează modul în care fiecare are o imagine diferită despre cum arată succesul terapiei pentru el. În timp ce mulți oameni folosesc umidificatorul de la Philips pentru a-și îmbunătăți considerabil calitatea vieții, se pare că la fel de mulți preferă terapia CPAP simplă și uscată.
- Un studiu din 2002 din Karger Journal a constatat o diferență notabilă în experiențele celor care urmează terapie CPAP cu și fără umidificator Philips sau aparținând altui brand. 47,7% din dimensiunea eșantionului au raportat un somn mai bun după utilizarea CPAP în paralel cu un umidificator, în timp ce 52,3% au spus că terapia lor a fost mai plăcută fără a utiliza un umidificator multibrand.
- Cu toate acestea, un studiu din 2010 publicat în Sleep and Breathing a constatat că respectarea utilizării unui umidificator încălzit nu a contribuit la îmbunătățirea terapiei, dar pacienții care se confruntă cu efecte secundare comune ale CPAP, cum ar fi congestia, uscăciunea gurii și uscăciunea căilor respiratorii, au experiementat o îmbunătățire a terapiei lor prin utilizarea unui umidificator.
- În plus, susține această idee un studiu din 2011 din European Respiratory Journal, care nu a găsit diferențe semnificative în conformitatea pacienților ce au folosit un umidificator încălzit și a celor care nu, dar a constatat că simptomele problematice asociate cu terapia CPAP au fost reduse prin introducerea unui umidificator încălzit.
Pe scurt, principalul beneficiu al unui umidificator CPAP este că vă poate crește nivelul de confort prin reducerea severității efectelor secundare tipice CPAP. Folosirea unui umidificator este, totuși, o alegere foarte personală și nu este o soluție unică pentru uscăciunea nazală, congestie sau iritație.
De asemenea, merită remarcat faptul că un umidificator poate face diferența în capacitatea pacienților de a tolera terapia CPAP în timp ce aceștia suferă de simptome asemănătoare răcelii și gripei.
Deși nu este necesar să utilizați un umidificator CPAP de la Philips sau alt producător tot timpul, ar putea fi benefic să îl utilizați atunci când nu vă simțiți bine.
Dezavantajele unui umidificator CPAP: Efectul RAINout
Una dintre cele mai frecvente neplăceri cu privire la utilizarea unui umidificator CPAP vine de la persoanele care se confruntă cu efectul RAINout. Rainout este stropirea bruscă ce ajunge pe față din cauza colectării condensului în tubul CPAP.
Fenomenul apare deoarece moleculele de aer care transportă umiditatea s-au răcit dincolo de linia picăturilor formate în drumul lor de la umidificator la mască, ridicând umiditatea relativă a aerului și încordând capacitatea acestuia de a reține umiditatea.
Deoarece umidificatoarele încălzite au tendința de a crește temperatura aerului de terapie pentru a fi mai fierbinte decât aerul din camera în care vă aflați, este foarte ușor ca aerul de terapie să piardă din temperatură în drum spre pacient din cauza unui furtun rece. Dacă aparatul se află într-o poziție de repaus mai înaltă decât masca, condensul care se formează în tub se poate scurge și vă poate trezi sau chiar provoca o senzație de pseudo-înec.
Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a preveni acest lucru:
- Ridicați temperatura camerei – Aerul de terapie se poate răci prea mult în timp ce trece prin tub, provocând efectul RAINout. Prin creșterea temperaturii mediului de dormit, creșteți cantitatea de apă care poate fi reținută de aerul de terapie înainte ca acesta să se condenseze.
- Încercați să utilizați în schimb un umidificator de răcire. Când aerul de terapie nu este încălzit peste temperatura camerei, este mai dificil să apară picături în tub. Deși veți primi mai puțină umiditate în general, veți reduce și șansele ca somnul să fie întrerupt din cauza apei care picură pe față. De asemenea, puteți opri pur și simplu elementul de încălzire al umidificatorului pentru a activa umidificarea rece.
- Utilizați un furtun CPAP încălzit (https://www.medair.ro/magazin/accesorii-cpap/furtunuri-cpap/furtun-incalzit-pentru-philips-respironics-dreamstation-15mm-ht15-1-83m/). Tubul încălzit poate reduce considerabil picăturile formate prin menținerea unei temperaturi constante în întregul furtun și este cu ușurință cea mai bună soluție pentru eliminarea acumulării de condens.
- Coborâți fizic aparatul CPAP. Efectul de înec, ce poate apărea în urma picăturilor în exces, poate fi ușor atenuat prin coborârea poziției aparatului CPAP, astfel încât tubul să se deplaseze în sus, mai degrabă decât în jos. Apa nu va putea curge prin tub și în mască dacă dormiți într-o poziție mai înaltă decât dispozitivul de terapie.
- Treceți furtunul pe sub saltea. Dacă preferați să nu folosiți un umidificator Philips în paralel cu terapia CPAP, puteți încerca oricând să vă izolați furtunul trecându-l pe sub saltea, pentru a-l izola de aerul rece din dormitor.
Unele aparate APAP au și funcții de reducere a picăturilor de condens. Mulți pacienți sunt, de asemenea, reticenți la achiziționarea unui umidificator Philips. Întreținerea constantă este necesară pentru a păstra eficiența umidificatorului la un nivel superior sau necesitatea de a avea în mod constant o sursă de apă distilată la îndemână.
Deși există câteva produse de curățare disponibile pentru a facilita acest proces. Din păcate, nu există o soluție mai bună decât întreținerea zilnică a umidificatorului.
Continuarea articolului va fi disponibilă în curând pe blogul MedAir.ro. Nu ratați o nouă serie de informații și sfaturi pentru a vă bucura în condiții optime de oxigenoterapie la domiciliu!