1. Acasa
  2. Ghiduri
  3. Efecte secundare în tratarea apneei de somn și soluții pentru contracararea lor
Efecte secundare in tratarea apneei de somn si solutii pentru contracararea lor

Efecte secundare în tratarea apneei de somn și soluții pentru contracararea lor

Categorii: Ghiduri, Informatii generale

Deși este sigură, presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP), utilizată pentru tratarea apneei de somn, vine însoțită de câteva efecte secundare.

Cele mai frecvente dintre efectele sesizate de pacienți se referă la presiunea aerului sau disconfortul creat de mască, însă aceste probleme pot fi în general reduse prin ajustarea setărilor aparatului CPAP sau la ajustarea și potrivirea măștii CPAP conform configurației pacientului.

Tratarea apneei in somn - efecte secundare


Cuprins articol:


Tratarea apneei de somn, între eficiență și efecte secundare

Terapia CPAP pentru apnee în somn se prescrie pacienților în funcție de mai multe variabile, ținând cont de diagnosticul și nevoile fiecărui pacient. Astfel, soluțiile pentru efectele secundare ale terapiei CPAP, prezentate în prezentul articol, nu se recomandă a fi efectuate pe cont propriu, ci doar în urma unei discuții cu un specialist.

  • Pierderi de aer prin măștile CPAP

Scurgerile de aer reprezintă cea mai frecventă nemulțumire asociată cu tratamentul apneei de somn. Dacă masca nu se potrivește perfect, aerul se poate pierde pe margini, mai ales atunci când schimbați poziția în timp ce dormiți. Măștile care acoperă nasul și gura sunt mai predispuse la scurgeri de aer.

Scurgerile vă pot compromite terapia prin reducerea presiunii administrate sau pot fi zgomotoase și pot deranja persoana alături de care dormiți. Scurgerile de aer pot fi reduse folosind o mască CPAP nazală. Dacă întâmpinați dificultăți cu ajustarea măștii CPAP, poate fi de ajutor modificarea setărilor de presiune.

Dacă presiunea aerului este mare, aerul în exces se pierde prin marginile măștii sau pe gură. Discutați acest lucru cu furnizorul de asistență medicală înainte de a modifica setările.

  • Urme pe piele / erupții cutanate

Atunci când nu este aleasă în funcție la dimensiunile potrivite, purtarea măștii CPAP poate lăsa urme. Acest lucru poate duce la apariția rănilor sau, în unele cazuri, chiar la apariția de ulcere.

Persoanele cu pielea sensibilă pot dezvolta și erupții cutanate sau iritații ale pielii, în special dacă folosesc măști care au latex în compoziție. Puteți ameliora aceste simptome folosind garnituri pentru mască, slăbind masca sau montând-o cu mai multă atenție, pentru un confort și o eficiență sporite.

  • Uscăciune la nivelul nasului / al gurii

Un efect secundar frecvent al pierderilor de aer este uscarea nasului sau a gurii. Acest lucru poate duce la sângerări nazale sau chiar vă poate deteriora gingiile și dinții. Dormind cu gura deschisă, în mod evident că aerul se pierde și astfel se usucă gura și limba. Totuși, există soluții:

  1. Dacă vă simțiți nasul uscat, poate fi util un spray nazal pe bază de soluție salină;
  2. Pentru a nu mai experimenta aceste episoade atunci când dormiți, puteți încerca o mască CPAP facială care acoperă atât nasul, cât și gura;
  3. Utilizarea unui umidificator încălzit DreamStation EEXH și a tuburilor încălzite vă poate ajuta, de asemenea, să preveniți uscarea gurii și a nasului.
  • Disconfort la expirare

Tratamentul apneei de somn vă va ajuta să respirați mai bine, dar odată cu terapia CPAP este posibil să experimentați și efecte secundare precum a respira contra presiunii. Acest lucru se poate îmbunătăți în timp, dar în urma efortului pe care corpul îl face pentru a-l depăși poate apărea și insomnia.

În unele cazuri, poate fi utilă trecerea de la o presiune inițială mai mică pentru a permite expirarea mai ușoară. De asemenea, poate fi necesar să se reducă presiunile în ansamblu.

În cazuri rare, poate fi necesară o terapie cu două niveluri – în care se folosește o singură presiune pentru a inspira și o presiune mai mică pentru a respira.

  • Aerofagia (înghițirea aerului)

Mulți oameni se confruntă cu înghițirea aerului, numită ”aerofagie”. Dacă te trezești și stomacul tău este umplut cu aer, acest lucru se poate datora aerofagiei. Simptomele includ:

  • Balonare;
  • Eructație;
  • Flatulență.

Înghițirea aerului poate fi o consecință a presiunii mari pe care o setați pentru aparatul CPAP. Astfel, în loc să pătrundă în căile respiratorii superioare, aerul excesiv poate pătrunde în stomac, prin esofag. Puteți preveni acest lucru prin reducerea presiunii aerului.

  • Claustrofobie

Unele persoane experimentează o senzație de claustrofobie atunci când poartă o mască nazală. Acest lucru se rezolvă de obicei în timp, mai ales dacă utilizați masca treptat, pentru a vă obișnui cu ea. Dacă aveți claustrofobie și purtarea măștii CPAP vă cauzează probleme în acest sens, discutați cu un medic legat de posibilele tratamente pentru claustrofobie.

  • Zgomot puternic

Zgomotul poate interfera cu somnul, în special pentru persoana alături de care dormiți. În timp ce dispozitivele utilizate în prezent sunt mult mai silențioase decât modelele clasice, este posibil să fie nevoie să vă obișnuiți, totuși, cu zgomotul acestora. În general, majoritatea persoanelor se pot adapta mai ușor la zgomotul previzibil al aparatelor CPAP decât la zgomotul sforăitului, care este foarte frecvent în cazul apneei obstructive de somn.

Reglarea setării CPAP

Uneori, un factor de risc pentru apneea obstructivă în somn poate fi și nevoia urgentă pentru ajustarea presiunii aparatului CPAP. Există mai mulți factori responsabili pentru această nevoie, inclusiv:

  • Modificări ale greutății corporale: Greutatea în exces constituie un risc pentru pacienții cu apnee de somn. Totuși, dacă începeți să dați jos din kilograme, este posibil să vă confruntați cu diverse probleme: aerofagia, dificultăți de respirație împotriva presiunii ori chiar scurgerea aerului prin masca nazală. În aceste cazuri, scăderea presiunii CPAP poate fi de ajutor. O modificare a presiunii CPAP poate fi necesară în cazul creșterii în greutate.
  • Apariția/ dezvoltarea alergiilor: În situația în care dezvoltați alergii de mediu, tratamentul medicamentos sau folosirea spray-urilor nazale ar putea reduce necesarul de presiune prin îmbunătățirea fluxului de aer prin pasajul nazal.
  • Chirurgie: Procedurile chirurgicale, inclusiv amigdalectomia, septoplastia nazală și operația palatului moale sau a limbii pot modifica nevoile în tratarea apneei de somn.
  • Utilizarea / administrarea de substanțe diverse: Sforăitul și apneea de somn se pot acutiza în cazul persoanelor care fumează. De asemenea, consumul de alcool înainte de culcare poate provoca relaxarea musculară, agravând simptomele obstructive ale apneei de somn. Necesitățile de presiune pot fi reduse odată cu întreruperea utilizării oricăreia dintre aceste substanțe.
  • Medicamente: Medicamentele precum cele pentru relaxarea musculaturii și benzodiazepinele pot agrava simptomele apneei de somn. Întreruperea acestora poate reduce necesarul de presiune.

Totuși, țineți întotdeauna cont de părerea specialistului! Ajustarea setărilor de presiune este o decizie bazată pe expertiza medicului. Schimbările efectuate de pacient fară un aviz de specialitate poate avea consecințe grave asupra condiției acestuia.

Concluzie

Din fericire, se pot face adesea modificări pentru a îmbunătăți experiența terapiei CPAP pentru apnee în somn și pentru a reduce efectele secundare ale acesteia.

Dacă aveți reacții adverse, discutați cu un somnolog sau cu un consultant MedAir, care vă poate sugera soluții. Mulțumită noilor tehnologii, tratarea apneei de somn se poate efectua din confortul locuinței, ca o rutină zilnică ce vă face viața mai frumoasă și sănătoasă.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu