1. Acasa
  2. Informatii generale
  3. În ce condiții și pentru cât timp se recomandă oxigenoterapia pacienților vindecați de COVID?
În ce condiții și pentru cât timp se recomandă oxigenoterapia pacienților vindecați de COVID?

În ce condiții și pentru cât timp se recomandă oxigenoterapia pacienților vindecați de COVID?

Categorii: Informatii generale

O cerere uriașă de oxigen și-a subliniat importanța în managementul COVID-19 prin oxigenoterapie urmată acasă de pacienții vindecați. Ce se întâmplă în organism și poate declanșa nevoia de oxigen suplimentar la unii pacienți și care este protocolul pentru o astfel de terapie vom afla în acest articol.

Privarea de oxigen este una dintre cele mai mari complicații pe care le au pacienții cu COVID-19 în acest moment. Studiile au arătat, de asemenea, că dificultatea de a respira și lipsa de oxigen sunt două dintre problemele majore cu care s-au confruntat pacienții în timpul ultimului val de coronavirus.


Cuprins articol:


Cum declanșează COVID-19 dificultăți de respirație?

Respirația scurtă apare din cauza modului în care COVID-19 afectează sistemul respirator al pacientului. Plămânii permit corpului să absoarbă oxigenul din aer și să elimine dioxidul de carbon. Când o persoană inhalează, micii saci de aer din plămâni – alveolele – se extind pentru a captura acest oxigen, care este apoi transferat în vasele de sânge și transportat prin restul corpului.

De ce este necesară oxigenoterapia COVID-19 pentru câteva săptămâni sau chiar luni de la recuperare?

Coronavirusul rămâne un virus predominant respirator care afectează grav funcția, provocând inflamații pe scară largă în organele vitale. Printre cele mai comune manifestări ale virusului se numără nivelul fluctuant al oxigenului sau scăderea nivelurilor de saturație.

Medicii spun că în ultimul val, aproximativ 15% dintre pacienții recuperați de COVID au necesitat oxigenoterapie pe termen lung din cauza fibrozei pulmonare. Fibroza pulmonară este una dintre cele mai frecvente probleme la pacienții care s-au recuperat în urma infectării cu virusul SARS-CoV2. În funcție de gravitatea fibrozei, mulți dintre acești pacienți continuă să necesite oxigen mult timp după recuperare.

Este cunoscută dependența de oxigen la pacienții post-COVID?

În timp ce fibroza este un răspuns fiziologic la orice infecție pulmonară, medicii din întreaga lume întâlnesc un număr mare de pacienți care s-au vindecat de pneumonia dobândită prin infectarea cu COVID-19 și au rămas cu fibroză pulmonară reziduală severă și dependență de oxigen. Numărul a crescut mult de atunci și multora dintre acești pacienți li s-a recomandat fie oxigenoterapia pentru acasă, fie să facă vizite intermitente la spital în principal pentru oxigen.

Cine poate beneficia de oxigenoterapie la domiciliu?

Terapia cu oxigen la domiciliu poate fi utilă pentru persoanele care nu au suficient oxigen în sânge. Totuși, înainte ca pacientul să înceapă oxigenoterapia acasă, sunt necesare unele analize recomandate de medic. Acestea pot fi efectuate la o clinică specializată, în cazul în care medicul consideră că simptomele bolnavului se pot ameliora dacă beneficiază de oxigen acasă.

* Nivelurile normale de oxigen din sânge sunt de peste 95%. Terapia cu oxigen urmată acasă este utilă atunci când nivelul de oxigen al pacientului este de 88% sau mai mic.

Pentru a verifica cantitatea de oxigen din sânge, este posibil să vi se efectueze un test de sânge și un senzor de oxigen poate fi atașat la degetul sau lobul urechii (un test de oximetrie a pulsului). De asemenea, vi se poate cere să respirați într-un dispozitiv care verifică cât de bine funcționează plămânii. Acest test se numește spirometrie.

Inflamația în plămâni și căile respiratorii poate reduce fluxul de sânge oxigenat în corp. Odată cu reducerea nivelului de oxigen din organism, pacientul poate experimenta o serie de simptome. Câteva dintre acestea, în cazul cărora se recomandă pacientului să urmeze terapia cu oxigen acasă și după spitalizare, includ:

  • Tuse;
  • Slăbiciune;
  • Oboseală tot timpul;
  • Dificultăți de vorbire;
  • Greutate în a se ridica;
  • Probleme de memorie;
  • Dificultate de respirație;
  • Congestie și durere toracică;
  • Aspect palid, decolorarea feței și a corpului (inclusiv buzele capătă o nunață albăstruie).

Nivelurile normale de saturație a oxigenului se situează între 94 – 99% pentru orice persoană. Atunci când virusul provoacă inflamații, are ca rezultat obstrucție și nu facilitează alimentarea cu oxigen și respirația, ducând la scăderea nivelului de saturație. Atunci când nivelurile de SPo2 scad sub 93%, este un semn că bolnavul are nevoie de oxigenoterapie.

Utilizarea suplimentară a oxigenului poate fi necesară și atunci când unele simptome respiratorii încep să progreseze și să devină severe. De exemplu, un pacient care suferă de COVID-19 poate necesita, de asemenea, terapie cu oxigen atunci când dificultățile sale de respirație progresează într-un stadiu mai sever. Oxigenoterapia urmată și acasă poate fi de ajutor în ameliorarea și gestionarea simptomelor pacientului.

De asemenea, oxigenoterapia este utilă și în cazurile afecțiunilor deja instalate, precum:

  • Pneumonie;
  • Fibroză chistică;
  • Fibroză pulmonară;
  • Insuficiență cardiacă;
  • Hipertensiune pulmonară;
  • Astm sever pe termen lung;
  • Dispnee (dificultăți severe de respirație);
  • Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
  • Probleme respiratorii acutizate de obezitate și alte condiții asociate;
  • Hipoxie (atunci când există lipsă de oxigen la nivelul țesuturilor fără prezența altor manifestări fizice).

Când este vitală oxigenoterapia la un pacient cu COVID-19?

O mică parte din pacienții cu COVID-19 au nevoie de oxigenoterapie atunci când dificultățile de respirație progresează către o stare mai acută. Majoritatea pacienților cu COVID-19 au o infecție a tractului respirator și, în cele mai severe cazuri, simptomele lor pot include dificultăți de respirație. Într-o mică parte din astfel de cazuri, aceasta poate evolua către o boală mai severă și sistemică caracterizată prin sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA).

Cât de mult oxigen necesită un pacient cu COVID-19?

Cerința de oxigen a unui pacient depinde de nivelurile sale de saturație de oxigen, precum și de severitatea simptomelor. Protocoalele de management clinic sugerează că un pacient are nevoie de un flux de oxigen de 5L / minut. Cu toate acestea, unii pacienți pot ajunge, de asemenea, să utilizeze un flux de oxigen mai mic (2 – 3L / minut).

Oxigenoterapia cu debit ridicat administrată prin canule nazale este luată în considerare și în cazul în care pacientul întâmpină probleme în a face față fluxului normal de oxigen. Acest lucru se observă în special în cazurile severe sau critice de COVID-19.

Terapia cu oxigen este, de asemenea, deosebit de utilă pentru a crește nivelul de saturație atunci când corpul este atacat. În mod normal, nivelurile de saturație a oxigenului între 94 – 98% sunt considerate suficiente. În cazurile moderate până la grave, medicii/ pacienții și îngrijitorii ar trebui să urmărească atingerea nivelurilor de SP02 de 92 – 96% în aerul din cameră.

* Pentru pacienții care suferă de tulburări respiratorii critice sau boli pulmonare obstructive cronice, este suficient să mențineți o rată de saturație de 88 – 92% a aerului din cameră.

Pentru cât timp este recomandată oxigenoterapia post-COVID la domiciliu?

Având în vedere că oxigenul este crucial pentru îndeplinirea funcțiilor vitale, pacienții cu COVID-19 care încep să observe o scădere a nivelurilor de saturație ar trebui să înceapă imediat să utilizeze oxigenoterapia acasă. Poate fi bine gestionat și acasă, dacă alte simptome sunt bine controlate.

Principalele modalități de utilizare a oxigenoterapiei la domiciliu sunt:

Există 2 tipuri de dispozitive care pot fi utilizate pentru a-i asigura oxigen pacientului la externarea din spital:

  1. Concentratoare de oxigen portabile;
  2. Concentratoare de oxigen staționare.

* Concentratoarele de oxigen sunt unele dintre dispozitivele care ajută la suplimentarea aportului de oxigen din organism. Se recomandă un concentrator de oxigen dacă aveți nevoie de oxigen pentru cea mai mare parte a zilei (inclusiv când dormiți). Pacienții sunt, în general, încurajați să utilizeze aparatul cu oxigen ori de câte ori simt o scădere a nivelului lor de O2. Terapia ar putea fi necesară, de asemenea, de către pacienți după recuperarea lor, deoarece corpul are nevoie de un timp pentru a se stabiliza și a menține nivelurile normale de oxigen.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu