1. Acasa
 2. Informatii generale
 3. Pacienții cu apnee, predispuși la accidente vasculare: Totul despre simptome, diagnoză și tratament

Pacienții cu apnee, predispuși la accidente vasculare: Totul despre simptome, diagnoză și tratament

Categorii: Informatii generale
Numărul de accidente vasculare este în creștere. Mai mult, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la nivel mondial. Medicii trag un semnal de alarmă în cazul pacienților diagnosticați cu sindromul SASO, predispuși, prin prisma condiției, la dezvoltarea de viitoare accidente vasculare. Din acest motiv, le este recomandată terapia CPAP pentru apnee în somn în vederea diminuării riscurilor asociate acestei condiții.

Cuprins articol:


Ce este accidentul vascular cerebral?

În sensul cel mai general, accidentul vascular cerebral se declanșează atunci când fluxul de sânge către o parte a creierului este îngreunat sau împiedicat de un anumit factor. După caz, factorul ce cauzează întreruperea fluxului de sânge către creier poate fi un vas de sânge care, în funcție de istoricul medical al pacientului, se degradează (până la ruperea sa definită) sau împiedică circulația sângelui (se blochează). În acest caz, celulele creierului care nu primesc un aport constant de sânge oxigenat pot muri, provocând leziuni permanente creierului.

Accidente vasculare VS. apnee: Oul sau găina?

Potrivit unui studiu realizat de National Stroke Foundation, apneea are valență dublă:
 • poate fi un efect ulterior al accidentului vascular cerebral;
 • dar poate fi și cauza unui accident vascular cerebral.
În ambele cazuri, apneea determină niveluri scăzute de oxigen și tensiune arterială crescută, ambele putând crește riscul unui accident vascular cerebral. Condiția este asociată cu un risc crescut de accidente vasculare la adulții de vârstă mijlocie, în special la bărbați. Pe de altă parte, cercetătorii de la Sleep Heart Health Study (SHHS) raportează că riscul de accident vascular cerebral apare la bărbații cu apnee ușoară și crește odată cu severitatea apneei. Potrivit acestora, bărbații cu apnee moderată până la severă au de trei ori mai multe șanse să sufere de un accident vascular cerebral decât bărbații care nu sunt diagnosticați cu apnee sau au o formă ușoară. Riscul apneei este independent de alți factori de risc, cum ar fi greutatea, hipertensiunea arterială, rasă, fumatul și diabetul.

Câte tipuri de accidente vasculare există?

La acest moment, medicina a identificat două tipuri de accidente vasculare: AVC hemoragic și AVC ischemic:
 • Accidentul vascular cerebral hemoragic se declanșează atunci când în creier se rupe un vas de sânge, ducând la inundarea cu sânge a creierului;
 • Accidentul vascular cerebral ischemic are loc atunci când unul dintre vasele de sânge ce facilitează fluxul de sânge către creier este blocat ori transportul sângelui este limitat de arterele îngustate sau de existența unui cheag de sânge.
Arterele înfundate: Grăsimea, colesterolul și alte substanțe se pot acumula pe pereții vaselor de sânge. În timp, aceste acumulări se întăresc și formează structuri numite ”plăci”. Acumularea depozitelor de grăsime și a plăcii blochează arterele, îngustând spațiul care permite fluxul sângelui. Cheaguri de sânge: Un cheag care se formează într-un vas de sânge cerebral care este deja foarte îngust, declanșează un accident vascular cerebral trombotic. Când un cheag de sânge localizat într-o altă zonă a corpului se desprinde și se deplasează către un vas de sânge din creier, rezultatul este un accident vascular cerebral embolic (cunoscut și ca ”embolie cerebrală”).

Simptome accidente vasculare cerebrale

Simptomele accidentului vascular cerebral pot varia în funcție de partea afectată a creierului. În unele cazuri, este posibil ca o persoană să nu știe că a suferit un accident vascular cerebral. Iată cum se manifestă accidentul vascular și care sunt cele mai întâlnite simptome:
 • dureri de cap severe;
 • probleme de vedere (la unul sau ambii ochi);
 • amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;
 • confuzie și probleme de vorbire sau de înțelegere;
 • amorțeală sau slăbiciune la nivelul feței, brațului sau piciorului (în special se manifestă doar pe o parte a corpului).

Cum este diagnosticat și evaluat un accident vascular cerebral?

Deoarece tratamentul depinde de tipul de accident vascular cerebral suferit de pacient, după caz, medicul poate recomanda un CT sau RMN ca analiză pentru o diagnosticare corectă. Medicul mai poate solicita analize suplimentare ca probleme de sânge, electrocardiograma (ECG sau EKG), ultrasunete carotide, ecocardiografie sau angiografie cerebrală. Tomografie computerizată (CT): Scanarea CT combină echipamente speciale cu raze X pentru a furniza imagini detaliate din interiorul corpului. Medicii folosesc CT-ul pentru a detecta prezența unui accident vascular cerebral și cauzele care l-au produs, cheagurile de sânge sau sângerările din creier. Pentru a îmbunătăți detectarea și caracterizarea accidentului vascular cerebral, se poate efectua angiografie CT (CTA). Imaginile care detectează fluxul sanguin, numite perfuzie CT (CTP), pot fi obținute în același timp. Combinația CT, CTA și CTP poate ajuta medicii să decidă cea mai bună terapie pentru un pacient care a suferit un accident vascular cerebral. RMN: RMN-ul folosește un câmp magnetic puternic, impulsuri de frecvență radio și un computer pentru a le furniza medicilor imagini detaliate ale organelor, țesuturilor moi, osului și practic tuturor celorlalte structuri interne ale corpului. Medicii folosesc RMN-ul pentru a evalua leziunile cerebrale cauzate de un accident vascular cerebral. Pentru a ajuta la determinarea tipului, localizării și cauzei unui accident vascular cerebral și pentru a exclude alte afecțiuni, medicii pot impune si efectuarea suplimentară de:
 • Analize de sânge;
 • Electrocardiogramă (ECG, EKG): o electrocardiogramă, care verifică activitatea electrică a inimii, poate ajuta la determinarea dacă problemele cardiace au provocat accidentul vascular cerebral.
 • Ecografie carotidă / ultrasunete Doppler: imagistica cu ultrasunete implică expunerea unei părți a corpului la unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini din interiorului corpului. Medicii folosesc o tehnică specială cu ultrasunete numită ultrasunete Doppler pentru a verifica îngustarea și blocajele în cele două artere carotide ale corpului, care sunt situate de fiecare parte a gâtului și care transportă sângele din inimă în creier. Ecografia Doppler produce imagini detaliate ale acestor vase de sânge și oferă informații despre fluxul sanguin;
 • Angiografie cerebrală: Angiografia este un test medical care se efectuează cu una dintre cele trei tehnologii imagistice – raze X, CT sau RMN și, în unele cazuri, un material de contrast, pentru a produce imagini ale vaselor de sânge majore din creier. Angiografia cerebrală îi ajută pe medici să detecteze sau să confirme anomalii precum un cheag de sânge sau îngustarea arterelor.
Odată ce simptomele accidentului vascular sunt identificate de pacient și medicul specialist stabilește un diagnostic corect, este vital să se intervină cu o schemă de tratament. Intervenția rapidă salvează viața pacientului și reducere handicapul prin restabilirea fluxului sanguin, în cazul unui accident vascular cerebral ischemic, sau controlul sângerărilor și reduce presiunea asupra creierului în cazul unui accident vascular cerebral hemoragic.

Cum se tratează un accident vascular cerebral?

Un accident vascular cerebral este o urgență medicală. Tratamentul imediat poate salva vieți și reduce invaliditatea. Tratamentul depinde de severitatea și tipul de accident vascular cerebral. Tratamentul se va concentra pe restabilirea fluxului de sânge (în cazul unui accident vascular cerebral ischemic) și pe controlul sângerării și reducerea presiunii asupra creierului (în cazul unui accident vascular cerebral hemoragic). Dacă un accident vascular cerebral este cauzat de un cheag de sânge, pacientul poate primi un medicament care împiedică formarea cheagurilor, pentru a dizolva cheagul și a ajuta la restabilirea fluxului de sânge în zona deteriorată a creierului. Medicamentele care împiedică formarea cheagurilor, care pot fi administrate numai în primele câteva ore de la debutul accidentului vascular cerebral, sunt de obicei administrate intravenos de către personalul medical de urgență sau în secția de urgență a spitalului. Alte tratamente pentru accidente vasculare includ:
 • Operație pentru îndepărtarea sângelui din jurul creierului și repararea vaselor de sânge deteriorate;
 • Tratamente vasculare intracraniene: terapia endovasculară este o procedură minim invazivă utilizată pentru îmbunătățirea fluxului sanguin în arterele și venele creierului;
 • Medicamente pentru dizolvarea cheagurilor de sânge etc.
După un accident vascular cerebral, unii pacienți pot necesita îngrijire suplimentară. De asemenea, în urma tuturor accidentelor vasculare este esențială implementarea unei scheme de tratament și a eforturilor de prevenire a unui alt accident vascular cerebral. Acesta se realizează prin controlul sau eliminarea factorilor de risc precum hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat și diabetul. Pacienții care suferă de apnee în somn sunt predispuși la accidente vasculare și în cazul acestora controlul este posibil prin aparate CPAP utilizate pe durata somnului. În acest fel, se reduce riscul de accident vascular atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor. MedAir.ro vă pune la dispoziție o gamă variată de dispozitive CPAP pe care le puteți achiziționa la prețuri reduse cu până la -41% sau închiria.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu