În unele cazuri, pacienților proaspăt externați din spital li se poate recomanda să beneficieze de oxigenoterapie la domiciliu pe durata convalescenței. Venită la pachet cu schimbările ce vizează rutina pacientului, terapia cu oxigen acasă are, însă, numeroase beneficii pentru sănătatea acestuia, preîntâmpinând dificultățile respiratorii din timpul zilei. În acest articol, vă vom prezenta situațiile în care se impune terapia cu oxigen la domiciliu post-spitalizare și, sperăm noi, vă vom ajuta să vă simțiți mai pregătiți pentru această nouă experiență.
Cuprins articol:
- Oxigenoterapie la domiciliu pentru pacienții externați din spital
- Adaptarea la terapia cu oxigen acasă
- Funcționează oxigenoterapia la domiciliu?
Oxigenoterapie la domiciliu pentru pacienții externați din spital
Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie oxigenoterapia la domiciliu după o externare, este perfect normal să aveți unele întrebări de adresat în privința acestei recomandări. Pentru început, ce este oxigenoterapia? De ce tip de concentrator de oxigen voi avea nevoie: concentrator de oxigen portabil sau concentrator de oxigen staționar? Dincolo de recomandarea medicului, este important ca fiecare pacient în parte să se informeze pe cont propriu înainte de achiziționarea sau închirierea unui aparat de oxigen pentru acasă, deoarece în cele din urmă fiecare pacient decide care este dispozitivul ce îi oferă confortul necesar și care se potrivește stilului său de viață. Dacă vi se prescrie oxigenoterapie la domiciliu prin concentratoare de oxigen cu flux de impulsuri, atunci un concentrator portabil de oxigen vă va satisface nevoile medicale. Totuși, alegerea concentratorului de oxigen potrivit nevoilor pacientului poate fi complicată și uneori copleșitoare, în special dacă pacientul nu a luat contact cu oxigenoterapia până la acel moment. MedAir.ro vă recomandă ca înainte de cumpărarea sau închirierea unui aparat de oxigen pentru acasă să identificați câteva răspunsuri utile ce vă vor ajuta să faceți cea mai bună alegere. Iată câteva întrebări utile în acest sens:
- Acest dispozitiv îndeplinește cerințele rețetei mele?
- Care este durata de viață a bateriei acestui concentrator de oxigen?
- Este dimensiunea aparatului gestionabilă (oferă independență și flexibilitate) pentru activitățile mele zilnice?
- Care este puritatea oxigenului?
Odată ce vă informați cu privire la opțiunile disponibile, stabiliți dacă asigurarea dumneavoastră acoperă costul oxigenoterapiei la domiciliu. Următorul pas este să găsiți concentratorul de oxigen în magazinul online MedAir.ro, partener al producătorilor de talie mondială. În plus, dacă încă aveți întrebări referitoare la terapia cu oxigen acasă, consultanții noștri vă stau la dispoziție cu răspunsuri pe e-mail și la telefon, ajutându-vă să alegeți cel mai bun concentrator de oxigen potrivit nevoilor dumneavoastră. Totodată, ulterior achiziționării sau închirierii aparatului, MedAir.ro va oferi întreținere și asistență tehnică pentru dispozitiv.
Adaptarea la terapia cu oxigen acasă
Există lucruri pe care le puteți face pentru a facilita tranziția către oxigenoterapia la domiciliu. Asigurați-vă că acordați atenție instrucțiunilor medicului dumneavoastră, astfel încât terapia cu oxigen să aibă succes cât mai mare posibil:
- Purtarea canulelor nazale vă va crea un ușor disconfort sau o senzație bizară, mai ales dacă este prima dată când faceți terapie cu oxigen acasa. Așadar, este esențial să știți de la început cum să utilizați și să curățați corect o canulă;
- Dieta și exercițiile fizice vă vor ajuta corpul să se vindece și să combată infecțiile, asigurând în continuare succesul terapiei. Respirația necesită mai multă energie pentru persoanele cu boala obstructivă pulmonară cronică (BPOC), iar mușchii pe care îi folosesc ar putea avea nevoie de 10 ori mai multe calorii decât în cazul unei persoane fără BPOC. Așadar, este important să vă documentați cu privire la ce presupune o dietă sănătoasă și cum puteți stimula energia pentru a ajuta organismul să se vindece;
- Încercați exerciții de respirație pentru a respira mai eficient atunci când ajungeți în punctul de a susține organismul prin oxigenoterapie. Există exerciții pe care le puteți încerca pentru a face față anxietății BPOC, exerciții de respirație pentru un somn mai bun și chiar exerciții care vă vor ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea plămânilor prin tehnici de respirație pentru alergare. Încercați-le pe toate și vedeți care funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră;
- Mențineți siguranța concentratorului de oxigen, astfel încât dispozitivul să rămână în stare bună pe durata utilizării și să vă ofere cea mai bună terapie cu oxigen la domiciliu. Câteva lucruri de reținut atunci când utilizați un concentrator de oxigen: mențineți o distanță sigură de flăcările deschise, evitați fumatul în timp ce utilizați sau vă aflați în proximitatea unui aparat de oxigen, asigurați-vă că nu blocați orificiile de admisie de pe dispozitiv.
Funcționează oxigenoterapia la domiciliu?
S-ar putea să începeți să vă întrebați dacă terapia cu oxigen funcționează pentru dumneavoastră. Cel mai evident mod prin care puteți afla răspunsul la întrebare este monitorizarea modului în care respirația se schimbă / îmbunătățește cu ajutorul concentratorului de oxigen la început și, dacă remarcați o toleranță crescută la exercițiile zilnice, atunci terapia recomandată de specialist funcționează.
O altă modalitate prin care aflați dacă oxigenoterapia la domiciliu funcționează este să vă testați nivelul de oxigen din sânge. Acest lucru se poate face cu ajutorul unui pulsoximetru.
Atenție: Chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine, nu ajustați / sistați terapia cu oxigen post-spitalizare acasă fără a vă consulta medicul.
Recomandarea oxigenoterapiei acasă la externarea din spital se face întotdeauna în baza unor afecțiuni de care pacientul suferă și îl situează la risc de episoade cu blocaje respiratorii. Prin urmare, este esențial ca fiecare pacient căruia medicul i-a recomandat pentru acasă oxigenoterapia prin concentratoare de oxigen să urmeze întocmai terapia indicată. Iar dacă întâmpinați probleme cu aparatul achiziționat sau închiriat, apelați consultanții MedAir. Ulterior, noi vom asigura reparația acestuia pentru ca dumneavoastră să beneficiați în continuare de cea mai bună oxigenoterapie prin concentratoare de oxigen la domiciliu.