1. Acasa
  2. Ghiduri
  3. Diagnosticarea și tratarea apneei. Tratarea apneei cu CPAP
Diagnosticarea si tratarea apneei. Tratarea apneei cu CPAP

Diagnosticarea și tratarea apneei. Tratarea apneei cu CPAP

Categorii: Ghiduri, Informatii generale

Tratarea și diagnosticarea apneei a devenit un subiect de interes pentru tot mai multe persoane, atât pacienți cu afecțiuni respiratorii mai vechi, cât și pentru persoane mai tinere, fără antecedente medicale. Aceasta pentru că oprirea respirației în somn poate fi un semn declanșat nu doar în cazul persoanelor cărora li s-a pus un diagnostic medical, ci și în cazul celor care, din cauza unui stil de viață nesănătos și a sedentarismului, încep să experimenteze o respirație grea în somn. Cum ce este apneea  știți, deja,  în articolul de azi vă vom prezenta și cum se tratează apneea prin dispozitive medicale. Tratarea apneei cu CPAP


Cuprins articol:


 Diagnosticarea apneei. Tratarea apneei, pas cu pas

  Cum îi spun medicului că rămân fără aer în somn? Înainte de a face programarea la medic, este recomandat să vă pregătiți o listă cu:

  • Simptomele avute, inclusiv cele care pot părea fără legătură cu motivul pentru care ați facut programarea și când au început acestea;
  • Informații personale cheie, inclusiv istoricul familial al unei tulburări de somn;
  • Toate medicamentele, vitaminele sau suplimentele pe care le luați, inclusiv dozele.

În plus față de toate acestea, este recomandat să vă prezentați la medic alături de un membru al familiei sau un prieten, dacă este posibil, pentru a vă ajuta să vă amintiți informațiile pe care le primiți. Totodată, partenerul de viață ar putea fi mai conștient de simptome decât este pacientul (care, în timpul somnului, poate sforăi, da din picioare, vorbi etc.).

Nu uitați și să adresați medicului întrebările care vă ajută să vă înțelegi mai bine condiția:

  • Care este cauza cea mai probabilă a simptomelor mele?
  • De ce teste am nevoie? Aceste teste necesită o pregătire specială?
  • Este posibil ca starea mea să fie temporară sau de lungă durată?
  • Ce tratamente sunt disponibile?
  • Ce tratament ar fi cel mai bun pentru mine?
  • Am alte afecțiuni de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste afecțiuni care interferează cu apnee?

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună întrebări, inclusiv:

  • Simptomele tale au fost continue sau episodice?
  • Cât de grave sunt simptomele apneei în cazul tău?
  • Cum îți descrie partenerul simptomele?
  • Rămâi fără aer în somn? Dacă da, de câte ori pe noapte?
  • Există vreun factor care ți-a îmbunătățit simptomele?
  • Poziția de somn sau consumul de alcool îți acutizează apneea?
  • Poate că mulți dintre noi resimt o senzație de sufoc în somn, dar nu întotdeauna poate însemna că și suferim de apnee. Astfel, primul pas în identificarea tratamentului optim pentru apnee este diagnosticarea de către specialist cu această afecțiune.

Diagnosticarea apneei pentru cei care rămân fără aer în somn

Pentru diagnosticarea apneei, medicul poate face o evaluare pe baza semnelor și simptomelor resimțite (oprirea respirației în somn, respirație grea în somn, senzație de sufoc în somn etc.) și a unui istoric al calității somnului pacientului, împărtășit, de obicei, de o persoană apropiată, care cunoaște îndeaproape pacientul, astfel încât să informeze medicul cu privire la sforăit, treziri pe timp de noapte sau alte semnale de acest gen. Dacă aceste comportamente sunt validate, probabil să fiți direcționat către un centru pentru tulburări de somn, respectiv către un somnolog.

Ce presupune?

Pe durata acesteia, specialistul analizează toate elementele care pot oferi indicii cu privire la un posibil diagnostic, de la modul în care pacientul respiră până la cum funcționează alte părți ale corpului în timpul somnului (mișcatul din mâini, vorbitul în somn etc.). Totuși, dacă pacientul optează pentru un confort deplin, este important de știut că există inclusiv metode pentru testarea somnului acasă, în confortul propriei locuințe. În altă ordine de idei, apneea în somn poate fi diagnosticată în urma mai multor teste, printre care și:

  • Polisomnografia nocturnă. Aceasta se numără printre cele mai cunoscute și eficiente forme de testarea a apneei. În timpul testării, pacientul este conectat la mai multe echipamente, fiecare având rolul de a monitoriza funcțiile unui anumit organ al corpului. Mai precis, unele monitorizează activitatea inimii, altele activitatea creierului sau a plămânilor. În acest fel, medicul poate vedea cu exactitate cum respiră pacientul în timpul somnului, dacă își mișcă brațele și picioarele, precum și care sunt nivelurile de oxigen din sânge ale pacientului în timp ce doarme.
  • Teste de somn la domiciliu. Da, vă puteți testa de apnee chiar acasă, din confortul locuinței proprii, mulțumită testelor de somn simplificate oferite de medicul specialist. La fel ca în cazul polisomnografiei nocturne, și aceste teste monitorizează anumite funcții ale corpului pe durata somnului. Mai precis, oferă informații cu privire la ritmul cardiac, fluxul de aer, modelele de respirație ale pacienților pasibili de apnee în somn și, nu în ultimul rând, cu privire la nivelul oxigenului în sânge.

Indiferent de metoda de diagnosticare aleasă, dacă rezultatele obținute indică o anomalie în somnul pacientului, medicul poate prescrie, fără a fi necesare alte teste, o terapie CPAP pentru apneea obstructivă în somn.  Adițional, pentru a identifica potențiale cauze ale declanșării apneei, medicul poate trimite pacientul pentru un control amănunțit și la a alți specialiști, de regulă pentru un control al urechilor, nasului și al gâtului. De altfel, o evaluare de către un medic cardiolog  sau un medic specializat în sistemul nervos (neurolog) ar putea fi necesară pentru a căuta cauzele apneei în somn.

Cum se tratează apneea?

Pentru cazurile mai ușoare de apnee în somn (unde pacientul poate experimenta cel mult o respirație grea în somn, și nu o senzație de sufoc în somn), recomandările medicului se pot limita la mici schimbări aduse în stilul de viață al pacientului (pierderea în greutate, renunțarea la fumat etc.) iar în cazul celor care suferă de alergii nazale, se recomandă tratamentul pentru alergii. În situația în care aceste măsuri nu îmbunătățesc semnele și simptomele apneei sau dacă apneea este moderată până la severă, se impun formule medicale de tratament pentru apnee, cum ar fi aparatele CPAP.

Tratarea apneei prin dispozitive CPAP

Tratarea apneei prin dispozitive CPAP

Pacienților care suferă de apnee de somn moderată până la severă li se recomandă, cel mai adesea, terapia CPAP, mulțumită cărora presiunea aerului este mai mare decât cea a aerului înconjurător și este suficientă pentru a menține deschise căile respiratorii ale pacientului pe durata somnului, prevenind sau îmbunătățind (după caz) apneea și sforăitul.

Deși CPAP este cea mai comună și mai fiabilă metodă de tratare a apneei de somn, unii oameni consideră că este greoaie sau inconfortabilă. Unii, chiar, renunță la aparatul CPAP, dar cu practică, majoritatea oamenilor învață să regleze presiunea curelelor de pe mască pentru a obține o potrivire confortabilă și sigură.

S-ar putea să fie nevoie să încercați mai multe tipuri de măști CPAP până ce veți ajunge la cea mai confortabilă mască, adaptată fizionomiei fiecăruia. Nu opriți utilizarea aparatului CPAP dacă întâmpinați probleme. Adresați-vă medicului pentru a vedea ce modificări pot fi făcute pentru a vă spori confortul.

În plus, contactați medicul în situația în care continuați să sforăiți sau începeți să sforăiți din nou în ciuda tratamentului. Dacă greutatea pacientului se schimbă, este posibil să fie necesară ajustarea setărilor de presiune ale aparatului CPAP.

Stil de viață și remedii casnice pentru tratarea apneei

Stil de viață și remedii casnice pentru tratarea apneei

În unele cazuri, o mai mare atenție acordată stilului de viață ar putea fi o modalitate prin care puteți face față apneei obstructive de somn. Iată câteva schimbări pe care le puteți face în acest sens:

  • Pierde excesul de greutate. Chiar și o ușoară scădere în greutate ar putea ajuta la ameliorarea constricției gâtului (și implicit a senzației de sufoc în somn). În unele cazuri, apneea se poate rezolva dacă reveniți la o greutate sănătoasă, dar poate reapărea dacă nu o întrețineți.
  • Activitate fizică. Exercițiile fizice regulate pot ajuta la ameliorarea simptomelor apneei obstructive de somn chiar și fără pierderea în greutate. Încercați să efectuați 30 de minute de activitate moderată, cum ar fi o plimbare rapidă, pe cât posibil în fiecare zi.
  • Evitați alcoolul și anumite medicamente, cum ar fi calmantele și somniferele. Acestea relaxează mușchii din spatele gâtului, interferând cu respirația.
  • Este recomandat să dormiți pe lateral sau pe abdomen decât pe spate. Dormitul pe spate poate face ca limba și palatul moale să se sprijine pe partea din spate a gâtului și să vă blocheze căile respiratorii, ducând la oprirea respirației în somn.
  • Nu fumați sau renunțați la fumat. Dacă sunteți fumător, căutați resurse care să vă ajute să renunțați la acest obicei care vă predispune la apnee.

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu