1. Acasa
  2. Ghiduri
  3. Terapia cu masca CPAP: Greșeli frecvente în alegerea și utilizarea măștii nazale
Terapia cu masca CPAP: Greșeli frecvente în alegerea și utilizarea măștii nazale

Terapia cu masca CPAP: Greșeli frecvente în alegerea și utilizarea măștii nazale

Categorii: Ghiduri, Informatii generale

Efectele pozitive ale terapiei cu masca CPAP pot fi uneori umbrite de modul nepotrivit în care aceasta este aleasă sau utilizată.  Vă invităm să citiți mai departe acest articol pentru a ști cum să evitați măștile incomode și alte probleme comune asociate terapiei CPAP!

Terapia CPAP - Pacient Philips Respironics Pico

Nu masca CPAP este problema, ci modul în care o alegeți / folosiți

Terapia cu presiune pozitivă continuă în căile aeriene (CPAP) constituie cel mai comun tratament în cazul apneei. Totuși, eficiența măștilor CPAP pot fi umbrite, uneori, de unele probleme. O mască ce înregistrează scurgeri, dificultățile de adormire în cazul pacienților, nasul înfundat și gura uscată sunt doar câteva dintre acestea.

La ce să fiți atenți pentru a evita problemele legate de măștile CPAP

Dimensiunea nepotrivită a măștii CPAP

Înainte de toate, este important să alegeți o mască potrivită dimensiunilor dumneavoastră. În acest fel, evitați eventualul disconfort, dar și posibilele scurgeri de aer. Fiecare pacient are trăsături și dimensiuni diferite ale feței, astfel că alegerea unei măști CPAP trebuie să fie extrem de bine făcută. Vorbiți cu medicul pentru consiliere în vederea alegerii măștii potrivite.

Dacă masca pe care o utilizați în momentul de față vă este mare, încercați o altă mască CPAP. Magazinul Medair.ro vă pune la dispoziție o serie de măști CPAP din gama Philips Respironics. Puteți alege dintre măștile complete pentru față, care vă acoperă gură și nasul, dacă preferați să respirați pe gură în timpul somnului. De altfel, acestea sunt ideale dacă vă mișcați mult în timpul somnului, permițând o potrivire stabilă.

Există și o altă categorie de măști CPAP, și anume măștile cu perne nazale. Pernele nazale sunt o variantă ideală dacă purtați ochelari sau citiți atunci când purtați masca. Totuși, este posibil să nu fie o opțiune potrivită dacă vă mișcați mult în somn sau dormiți pe o parte.

Acordați atenție dimensiunilor! Majoritatea măștilor sunt disponibile în diferite dimensiuni și sunt de obicei reglabile. Pentru a înțelege mai bine care este momentul în care ar trebui să faceți o schimbare, țineți cont de faptul că o mască adecvată nu trebuie să fie inconfortabilă sau să vă provoace durere.

Dificultăți de acomodare cu purtarea dispozitivului CPAP

Pentru a va bucura de cele mai bune rezultate, trebuie să începeți purtarea măștii CPAP pentru perioade scurte de timp pe durata zilei, ca mai apoi să treceți la folosirea dispozitivului CPAP în timpul somnului, indiferent că vorbim de un somn de o oră sau de cel de seară. Dacă purtați dispozitivul CPAP din când în când, acest comportament poate îngreuna acomodarea cu dispozitivul. Continuați să-l purtați timp de câteva săptămâni sau chiar mai mult pentru a vedea dacă masca și presiunea sunt potrivite pentru dumneavoastră.

Dificultăți de tolerare a aerului forțat

Ați putea depăși această problema folosind un dispozitiv cu funcția „rampă”. Această setare vă permite să începeți cu o presiune scăzută a aerului. Aparatul crește apoi automat și încet presiunea aerului până la setarea prescrisă în timp ce adormiți.

Dacă această caracteristică nu este ajutor în cazul dumneavoastră, vorbiți cu medicul pentru a trece la un dispozitiv care reglează automat și constant presiunea în timpul nopții. Un exemplu este un aparat CPAP pe două niveluri (BiPAP) care oferă mai multă presiune atunci când inspirați și mai puțină când expirați.

Senzație de nas uscat și înfundat

Asigurați-vă că masca se potrivește bine și este stabilă! O mască ce înregistrează scurgeri în timpul nopții poate duce la senzația de nas uscat. Dacă trebuie să strângeți curelele des pentru a preveni scurgerile de aer, acesta este un semn că masca nu se potrivește corect pe dimensiunile dumneavoastră.

Un dispozitiv CPAP care dispune de un umidificator încălzit vă poate ajuta. Puteți regla nivelul de umidificare. Utilizarea unui spray nazal salin la culcare poate ajuta, de asemenea, la ușurarea unui nas uscat și înfundat.

Senzație de claustrofobie

Nu uitați să vă testați masca în timpul zilei! Incercați să țineți masca cu furtunul atașat pe față, fără a utiliza curelele. Porniți aparatul CPAP apoi faceți acest lucru folosind și curelele. Ulterior, încercați să dormiți cu masca și aparatul pornit. Exercițiile de relaxare pot ajuta la reducerea anxietății legate de utilizarea CPAP.

În situația în care senzația de claustrofobie persistă, vorbiți cu medicul sau furnizorul de aparate CPAP. În acest caz, soluția poate fi o mască de dimensiuni diferite sau chiar să încercați un model diferit de mască, precum cel cu perne nazale.

Scurgeri de aer și iritații ale pielii

Un alt lucru de remarcat este debitul maxim de oxigen. BPOC este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează odată cu trecerea timpului. De exemplu, dacă medicul dumneavoastră spune că aveți nevoie de 400 ml/ min de oxigen, ar fi înțelept să investiți într-un concentrator capabil să scoată 600 sau 700 ml/ min de oxigen – același lucru este valabil și pentru concentratoarele cu flux continuu.

Încercați să reglați curelele pentru ca masca să vi se potrivească perfect și să nu mai existe riscul scurgerilor de aer. Dacă v-ați potrivit masca peste nas, asigurați-vă că nu stă prea sus pe podul nasului, fiindcă din această poziție aerul poate fi direcționat în ochi, ducând la iritarea acestora. Din nou, adresați-vă medicului pentru a vă recomanda o mască de dimensiuni diferite, în special dacă ați suferit o modificare în greutate sau încercați o mască cu perne nazale.

Adormiți greu

Purtarea (doar a) măștii o perioadă de timp în timpul zilei vă poate ajuta să adormiți mai ușor. Aparatele CPAP cu funcția de rampă pot ajuta prin crearea unei atmosfere confortabile înainte de culcare. Respectarea unor obiceiuri bune legate de somn este la fel de utilă. Încercați să vă relaxați, faceți exerciții fizice în mod regulat și evitați cofeina și alcoolul înainte de culcare!

Senzația de gura uscată

Dacă respirați pe gură noaptea, unele dispozitive CPAP pot acutiza senzația de gură uscată. O curea pentru bărbie vă poate ajuta să stați cu gură închisă și să reduceți scurgerile de aer dacă purtați o mască nazală.

Înlăturarea dispozitivul CPAP în timpul nopții

Este normal să vă treziți uneori pentru a verifica dacă ați scos masca în somn. S-ar putea să vă scoateți masca atunci când aveți nasul înfundat. În acest caz, este esențial ca înainte de culcare să vă asigurați că masca este bine fixată. Opțional, o curea de bărbie poate ajută la menținerea aparatului stabil pe față.

Dacă aceasta este o problemă consecventă, luați în considerare setarea unei alarme pe timpul noptii, pentru a verifica dacă dispozitivul este încă pornit. Puteți seta progresiv alarma pentru mai târziu în noapte dacă aveți de gând să păstrați dispozitivul pornit mai mult.

Zgomot deranjant

Dispozitivele CPAP nu sunt gălăgioase, ba chiar aproape silențioase. Totuși, în situația în care dispozitivul dumneavoastră creează zgomote deranjante, vorbiți cu medicul sau furnizorul pentru o verificare temeinică a filtrului de aer (pentru a vă asigura că acesta este curat și deblocat). Dacă acest lucru nu ajută, înseamnă că dispozitivul trebuie verificat pentru a afla dacă funcționează corect. Așezarea aparatului cât mai departe de pat poate face ca orice zgomot al acestuia să fie mai puțin sesizabil.

Timpul și răbdarea, cheia succesului

Terapia cu CPAP oferă pacienților cu dificultăți respiratorii numeroase beneficii, dar pentru aceasta, alegerea măștilor potrivite este esențială pe termen lung. Terapia cu măști nazale CPAP Philips este principala recomandare pentru a evita complicațiile apneei obstructive, cum ar fi problemele cardiace și somnolența excesivă în timpul zilei. Cu timp și răbdare, CPAP îmbunătățește în mod vizibil calitatea vieții și sănătatea pacienților cu probleme respiratorii.

Articole Recente:

Meniu