1. Acasa
  2. Ghiduri
  3. Ghid practic pentru alegerea unui concentrator de oxigen portabil
Ghid practic pentru alegerea unui concentrator de oxigen portabil

Ghid practic pentru alegerea unui concentrator de oxigen portabil

Categorii: Ghiduri, Informatii generale

Un concentrator de oxigen portabil (cunoscut și ca ”aparat de oxigen portabil”) este un dispozitiv medical de oxigen utilizat pentru tratarea unor boli respiratorii. Printre cele mai comune astfel de condiții care necesită folosirea unui concentrator de oxigen se numără bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC) și fibroza chistică (CF). Concentratoarele portabile de oxigen sunt proiectate cu un design fiabil, pentru a fi mai ușoare, eficiente și a oferi pacientului o libertate sporită, asigurându-se, totodată, terapia cu oxigen acasă.

Dacă nu ați cumpărat niciodată un aparat de oxigen portabil sau căutați o variantă îmbunătățită la concentratorul de oxigen actual, vă invităm să citiți mai departe acest articol pentru recomandări privind alegerea unui aparat respirator portabil potrivit nevoilor dumneavoastră.

Specificațiile unui concentrator de oxigen portabil în 2023

Concentratoarele de oxigen sunt destul de complexe. Prin urmare, alegerea nu este deloc simplă și trebuie să țineți cont de mai mulți factori ca: puterea de oxigen, durata de viață a bateriei, greutatea, dimensiunea și designul. Deși toate aceste informații sunt disponibile online, pe site-ul MedAir, o alegere educată cu privire la nevoile terapeutice necesită o informare temeinică. De aceea, venim în sprijinul dumneavoastră cu resurse utile, cum ar fi acest ghid, care furnizează sfaturi și recomandări cu privire la alegerea celor mai bune concentratoare dedicate nevoilor fiecăruia.

De ce să folosiți un concentrator de oxigen portabil?

Această este o întrebare cât se poate de firească, deoarece există multe aparate de oxigen pe piață, cum ar fi rezervoarele de oxigen, buteliile portabile de oxigen, aparatele de oxigen pentru acasă și multe altele. Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale, dar, în general, concentratoarele portabile de oxigen sunt o opțiune prioritară, deoarece răspund nevoilor terapeutice ale pacienților pe termen lung.

Impulsuri versus flux continuu

Acum, după ce ați stabilit că aveți nevoie de un concentrator portabil de oxigen în favoarea altor aparate medicale de oxigen, este timpul să alegeți între unul cu flux de impuls sau flux continuu. Un concentrator de oxigen cu flux continuu generează un flux constant de oxigen.

Un concentrator de oxigen cu flux de impulsuri, pe de altă parte, are o tehnologie suplimentară care vă detectează respirația și scoate oxigenul doar atunci când inspirați.

Care sunt cele mai bune mărci producătoare de concentratoare portabile de oxigen?

Marca (brandul) producătorului reprezintă un criteriu deosebit de important de luat în considerare atunci când cumpărați pentru prima dată un concentrator portabil de oxigen. Aceasta pentru că marca în sine constituie un indicator al calității, tehnologiei și valorilor mărcii respective. Când vine vorba de concentratoare portabile de oxigen, Philips, DeVilbiss, Caire, GCE, AirSep se numără printre cei mai buni producători de oxigen din industrie și, din fericire, multe dintre produsele acestora sunt comercializate și online.

Specificații ale unui concentrator bun de oxigen portabil

Deși îndeplinesc aceeași funcție, concentratoarele portabile de oxigen au și specificații diferite. Unele modele se bucură de o tehnologie modernă, altele au un design fiabil sau o durataăde viață extinsă. Iată câteva criterii care ne ajută să alegem cel mai bun concentrator de oxigen:  

Producția de oxigen

Cel mai important aspect al concentratorului portabil de oxigen este debitul total (maxim) de oxigen. Spre deosebire de rezervoarele de oxigen, concentratoarele portabile de oxigen portabile sunt limitate de dimensiunea și eficiența compresorului lor. Unele concentratoare variază de la 300 ml/ min la 1.260 ml/ min și variază de la 2 la 6 setări diferite ale fluxului de impulsuri.

Înainte de a cumpăra orice concentrator portabil de oxigen, este important să vă înțelegeți clar nevoile de oxigen. Data viitoare când mergeți la medic sau pneumolog, întrebați-l:

  • Cât timp trebuie să folosesc oxigen acasă în fiecare zi?
  • Ar trebui să folosesc concentratorul de oxigen în timp ce dorm?
  • Ar trebui să folosesc fluxul de impulsuri sau fluxul continuu de oxigen?
  • Care sunt nevoile mele de oxigen (mililitri pe minut și litri pe minut)?

Fluxul de oxigen

Un alt lucru de remarcat este debitul maxim de oxigen. BPOC este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează odată cu trecerea timpului. De exemplu, dacă medicul dumneavoastră spune că aveți nevoie de 400 ml/ min de oxigen, ar fi înțelept să investiți într-un concentrator capabil să scoată 600 sau 700 ml/ min de oxigen – același lucru este valabil și pentru concentratoarele cu flux continuu.

Durata de viață a bateriei

Pentru majoritatea pacienților, durata de viață a bateriei este al doilea aspect cel mai important al unui concentrator portabil de oxigen. La urma urmei, un aparat de oxigen portabil care poate funcționa doar o oră fără a fi nevoie să fie încărcat nu oferă deloc prea multă portabilitate și, în final, s-ar putea să simțiți că aveți mai puțină libertate decât aveți cu rezervorul de oxigen.

Concentratoarele portabile de oxigen variază foarte mult în ceea ce privește durata de viață a bateriei. În cazul unora, bateria durează peste 13 ore. Cu toate acestea, concentratoarele  ultra-ușoare oferă doar câteva ore la o singură încărcare. Concentratoarele portabile de oxigen cu flux continuu tind, de asemenea, să ofere o durată mai mică de viață a bateriei, deoarece produc mai mult oxigen decât cele cu impulsuri.

Greutate

Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea noastră de a transporta lucruri grele se diminuează. Mai mult, mulți oameni, tineri și bătrâni, suferă de dureri de spate, așa că transportarea unui rezervor de oxigen de 10 kilograme devine o corvoadă. Ceea ce înseamnă acest lucru este că și persoanele cu scolioză sau alte afecțiuni care afectează spatele și umerii pot experimenta în continuare libertatea de se bucura de oxigen medical acasă sau afară cu un concentrator de oxigen.

Mărimea

Pacienții cu nevoi de oxigen doresc aparate de oxigen tot mai mici și ușor de transportat. Pe măsură ce a apărut nevoia de oxigen portabil, concentratoarele de oxigen au devenit populare, deoarece au o sursă infinită de oxigen, atâta timp cât există o baterie durabila. Pe măsură ce bateriile s-au îmbunătățit, concentratoarele de oxigen s-au îmbunătățit cu ele.

Nivel sonor

Da, este adevărat: concentratoarele portabile de oxigen fac zgomot. Cu toate acestea, sunt șanse să facă mult mai puțin zgomot decât credeți. În general, concentratoarele de oxigen variază în emisii de zgomot de la aproximativ 37 decibeli (dBA) la aproximativ 50 dBA, dar majoritatea concentratoarelor portabile de oxigen ating 40 dBA sau mai puțin. Nivelul de zgomot este similar cu cel al unei discuții in șoaptă.

Zgomot

Utilizarea unui concentrator portabil de oxigen vă va oferi aceeași libertate de a merge la biserică, la bibliotecă sau la film fără să deranjați pe nimeni. Cu toate acestea, este important să rețineți că multe concentratoare de oxigen vă notifică prin alerte sonore. Acestea sunt semnale sonore și alte efecte sonore care vă anunță când aparatul dumneavoastră de oxigen este descărcat sau necesită o verificare.

Garanție

Garanția este un acord scris conform căruia producătorul de oxigen va repara sau înlocui concentratorul de oxigen într-un anumit timp. Datorită fiabilității concentratoarelor portabile moderne de oxigen, cele mai renumite mărci precum, AirSep, Caire și GCE vor oferi o garanție gratuită de 3 ani care vine odată cu achiziționarea dispozitivului. Unele permit chiar o extindere a garanției.

Avion

Când vine vorba de a zbura confortabil și cu ușurință, concentratoarele portabile de oxigen sunt cea mai bună opțiune. Dispozitivele cu flux de impulsuri pot fi ușor deplasate sau depozitate sub scaun pentru decolare și aterizare. Dacă trebuie să vă ridicați în timpul zborului pentru a merge la baie, veți putea merge pe culoar fără să deranjati ceilalți pasageri.

Caracteristici suplimentare ale concentratoarelor de oxigen portabile

În acest moment, probabil vă întrebați „ce altceva ar putea oferi concentratoarele portabile de oxigen?”. Din fericire, mulți producători au dus tehnologia la un alt nivel. De pildă, unele concentratoare sunt conectate la o aplicație proprie care, atunci când este descarcată pe smartphone sau tabletă, oferă pacientului acces la informații actualizate despre durata de viață a bateriei, consumul de oxigen, setarea debitului etc.

Alegerea unui concentrator portabil de oxigen nu este întotdeauna ușoară mai ales dacă nu ați cumpărat niciodată unul. Mai presus de orice, trebuie să vă asigurați că alegeți cel mai bun concentrator de oxigen portabil, respectiv pe cel care vă satisface nevoile de oxigen, este suficient de ușor pentru a fi transportat și are o baterie durabilă. Concentratoarele cu flux de impulsuri tind să îndeplinească aceste standarde mai ușor, deoarece sunt mai avansate tehnologic decât cele cu flux continuu.

Te-ai hotărât? Consultă oferta MedAir pentru concentratoare de oxigen portabile aici.

 

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu