1. Acasa
  2. Informatii generale
  3. BPOC – Bronhopneumopatia cronica obstructiva – Ce este, cauze, diagnostic, manifestari
BPOC - Bronhopneumopatia cronica obstructiva

BPOC – Bronhopneumopatia cronica obstructiva – Ce este, cauze, diagnostic, manifestari

Categorii: Informatii generale

Ce este BPOC?

BPOC este o boala respiratorie cronica ce afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica) cat si plamanii (emfizem) si se manifesta prin ingustarea progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce se insoteste de o scadere progresiva a capacitatii respiratorii.

Ce provoaca BPOC?

Fumatul este principala cauza a BPOC! In marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumatori, dupa varsta de 40 de ani. Nu toti fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat ca o proportie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispozitie inca neprecizata, reactioneaza exagerat la fumul de tigara. Rezultatul este o inflamatie cronica a bronhiilor si plamanilor care se soldeaza cu ingustarea progresiva a bronhiilor si distrugeri ale peretilor alveolelor pulmonare (emfizem).
In afara de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferica, de fumatul pasiv (la nefumatorii care respira fumul altora), sau de sistemele de incalzire cu carbuni.

Cum se manifesta BPOC?

Fumatorii considera ca este normal sa tuseasca, de aceea tusea, desi este prezenta la multi pacienti cu BPOC, nu-i alarmeaza. Pe masura ce bronhiile se ingusteaza si capacitatea respiratorie se reduce, bolnavii incep sa resimta o lipsa de aer (dispnee) la eforturi pe care anterior le faceau usor. Adesea, cand oboseala la efort este destul de suparatoare ca sa se adreseze medicului, capacitatea respiratorie a scazut deja la jumatate. Pe fondul acestei reduceri a tolerantei la efort pot aparea crize de sufocare (confundate de unii cu astmul) si frecvente episoade infectioase respiratorii, mai ales iarna, cand pacientul tuseste mai mult si expectoreaza purulent.
Adesea, BPOC este depistata cu ocazia unui asemenea episod infectios supra-adaugat.
Cu timpul, pe masura ce boala progreseaza, dispneea este resimtita la eforturi din ce in ce mai mici, pana cand ajunge invalidanta, tintuind bolnavul in casa. Imobilitatea indusa de boala determina depresie si nervozitate. Cu timpul, pot aparea si complicatii din partea inimii: picioarele se umfla, buzele se invinetesc, iar pacientul pare sa se ocupe exclusiv cu respiratul. Fara tratament, BPOC determina reducerea prematura si severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura.
S-a apreciat ca in urmatorii 20 de ani mortalitatea prin BPOC va creste atat de mult incat o va depasi pe cea prin boli cardio-vasculare.

Cum se pune diagnosticul de BPOC?

Boala trebuie suspectata la toti fumatorii care acuza dispnee la eforturi moderate. Pentru un diagnostic corect, ca si pentru evaluarea severitatii si a evolutiei in timp, este indispensabila spirometria (masurarea capacitatii respiratorii). Pacientului i se cere sa expire in aparat cat de profund si de puternic poate. Spirometria evidentiaza un sindrom obstructiv bronsic, cu reducerea unui parametru numit VEMS. Severitatea bolii se apreciaza in functie de reducerea VEMS. De cele mai multe ori, pacientii ajung la medic cand VEMS ajunge deja in jur de 50% din normal.
BPOC este o boala ireversibila; de obicei interventia terapeutica nu reuseste sa readuca capacitatea respiratorie catre normal, ci doar sa-i stopeze scaderea in continuare; prin urmare, depistarea precoce a bolii este foarte importanta.

Cum se trateaza BPOC?

Obiectivele tratamentului: odata constituita, aceasta boala nu mai da inapoi; tratamentul nu poate face decat sa stopeze declinul parametrilor spirometrici (VEMS) si sa amelioreze dispneea de efort resimtita de pacient. Desi par neinsemnate, aceste realizari sunt majore pentru un bolnav imobilizat in casa, daca in urma tratamentului el reuseste sa iasa in lume si sa se ajute singur.
abandonul fumatului. Prima masura de tratament este oprirea factorului determinant al bolii, fumatul. Pacientul trebuie sa inteleaga ca boala sa este produsa de fumat, iar oprirea acestui obicei ii aduce beneficii directe si
tratament medicamentos cronic. Bronhodilatatoare administrate cu regularitate, cu un singur medicament sau mai multe (salbutamol spray, atrovent spray, teofilina retard pastile). Cele mai utile sunt bronhodilatatoarele inhalatorii cu actiune prelungita (salmeterol, tiotropium). Pentru stadiile moderat si sever, este utila asocierea unui spray cu cortizon. Aceste medicamente pot ajuta efectiv pacientii prin ameliorarea simptomelor, prin rarirea episoadelor acute si prin incetinirea declinului functiei ventilatorii. Nu s-a dovedit ca alte medicamente, cum ar fi antitusivele, expectorantele sau antibioticele administrate preventiv ar avea vreo eficacitate. Vaccinarea antigripala toamna s-a dovedit insa foarte eficienta in prevenirea episoadelor acute virale. Utilizarea corecta a spray-ului.
tratamentul exacerbarilor. Consideram exacerbare a BPOC o perioada in care simptomele se agraveaza sau apar simptome noi: tusea se intensifica, devine productiva, cu expectoratie purulenta, dispneea se accentueaza incat pacientul oboseste la cele mai mici eforturi. Episodul poate fi declansat de o viroza sau de alti factori neidentificati. Medicul trebuie sa aprecieze daca exacerbarea se poate trata acasa sau este necesara internarea. Uneori exacerbarea poate fi atat de severa incat se impune internarea la terapie intensiva, la unii bolnavi fiind necesara ventilatia mecanica pentru a le salva viata. Tratamentul exacerbarilor presupune de obicei cresterea dozei de bronhodilatatoare si introducerea unui antibiotic si / sau cortizon administrat oral. In spital, bolnavii beneficiaza de oxigen si de tratamentul complicatiilor cardiace.

Ce mai trebuie sa stiti!

Fumatul poate provoca o intreaga serie de maladii, respiratorii dar si ale altor organe. Nu este rara asocierea BPOC cu un cancer pulmonar; combinatia bolilor agraveaza prognosticul, deoarece adesea bolnavii nu pot fi operati pentru cancer pentru ca au o capacitate respiratorie prea scazuta pentru a rezista interventiei, din cauza BPOC. Fumatul provoaca si cancer laringian sau al stomacului, dar favorizeaza multe alte tipuri de cancer. Fumatul provoaca ulcer gastric si ingustarea arterelor din intreg corpul, dar cele mai grave sunt afectarea arterelor coronare (care hranesc inima) provocand infarct miocardic, sau a arterelor picioarelor, ducand la arterita (scaderea irigarii picioarelor poate duce la moartea tesuturilor – gangrena – care poate impune amputarea unui picior). Nu in ultimul rand, fumatul imbatraneste pielea, accentueaza ridurile si ingroasa vocea.

Articol preluat de pe srp.ro (Societatea Romana de Pneumologie)articol complet

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu