1. Acasa
  2. Informatii generale
  3. Somnul si coronavirusul: modul in care stresul iti afecteaza noaptea
Somnul si coronavirusul: modul in care stresul iti afecteaza noaptea

Somnul si coronavirusul: modul in care stresul iti afecteaza noaptea

Categorii: Informatii generale

O odihna buna in timpul noptii ajuta la imbunatatirea abilitatilor de gandire critica, memorie, luarii deciziilor, abilitatii de a invata, si in acelasi timp ajuta la combaterea bolilor si intarirea sistemului imunitar. Atragerea numarului orelor recomandat de somn scade problemele legate de inflamatie, stres si sanatate mentala.

Cu toate acestea, stresul si ingrijorarea cu privire la pandemia COVID-19 genereaza un somn fragmentat, program de somn neobisnuit si niveluri de anxietate crescute.

Somnul este crucial pentru ca organismul nostru sa se refaca si sa se recupereze, dar cum il afecteaza nivelul de stres in timpul pandemiei?

Efectele perturbatiilor cauzate de Coronavirus

Pandemia a afectat majoritatea aspectelor din viata de zi cu zi, rezultand in perturbari ale somnului necesar. Programul zilnic a fost agitat si rutinele au fost regandite. Preocuparile financiare, anxietatea pentru sanatate si sederea la domiciliu provoaca niveluri ridicate de stres, ingrijorare si anxietate.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) ia act de faptul ca stresul in timpul pandemiei cauzeaza perturbari ale somnului si a modelelor de alimentatie, care pot duce la probleme de a adormi si pierderea de concentrare pe tot parcursul zilei. Lipsa rutinei poate afecta in mod direct somnul nocturn si poate provoca intarzierea somnului, suprasolicitare si reprize de somn, ceea ce duce la un nivel scazut de energie pe tot parcursul zilei.

Datorita sederii la domiciliu, avem o expunere limitata la lumina naturala. Cand este lumina afara, corpul tau raspunde trezindu-te si pregatindu-te pentru ziua respectiva. Cu toate acestea, cand este intuneric, corpul tau este gata sa se relaxeze si sa doarma. Ramanand in interior, ritmul dvs. circadian este afectat din cauza lipsei de indicii de somn bazate pe lumina.

Odata cu absenta luminii naturale, cantitatea crescuta de lumina albastra noaptea de pe telefoanele mobile, televizoare si monitoare avertizeaza creierul ca nu este timpul pentru culcare si pentru a opri productia de melatonina.

Stresul si sistemul imunitar

Dupa cum a subliniat Organizatia Mondiala a Sanatatii, utilizarea ingrijirii preventive ajuta in lupta impotriva COVID-19, iar prezenta stresului va poate afecta de fapt imunitatea.

In prezenta stresului, nivelurile de cortizol cresc iar perioade scurte de stres cortizolul poate preveni inflamatia, imbunatatindu-va imunitatea. Cu toate acestea, stresul frecvent si cresterea cortizolului din sangele tau vor extinde inflamatia din corp.

Odata cu stresul suplimentar, probleme de sanatate mintala precum anxietatea si depresia vor creste, ceea ce provoaca, de asemenea, cantitati mari de inflamatie. Pe perioade lungi de timp, inflamatia indusa de stres va poate slabi sistemul imunitar, facand mai dificil sa va protejati impotriva bolilor.

In acest moment incert, sa stiti ca nu sunteti singuri. Stresul, anxietatea si ingrijorarea sunt normale in timpul acestei pandemii COVID-19, dar somnul bun poate contribui la cresterea imunitatii si protejarii impotriva bolilor.

Articol preluat de pe cpap.comarticol complet

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu