1. Acasa
  2. Informatii generale
  3. Sindromul de apnee in somn obstructiv (SASO)
SASO - Imagine reprezentativa SEFAM

Sindromul de apnee in somn obstructiv (SASO)

Categorii: Informatii generale

Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv (SASO) este o conditie medicala frecventa, insa putin diagnosticata in ciuda unor consecinte potenţiale serioase. Apare atat la adulti, cat si la copii.

Ce este apneea in somn?

Apneea in somn se caracterizata prin pauze respiratorii in timpul somnului care se repeta frecvent. Pauzele pot fi cu oprirea respiratiei (apnee) sau doar cu micsorarea fluxului de aer (hipopnee). La adult, apneea este definita ca oprirea respiratiei cu durata de cel putin 10 secunde. Cu fiecare apnee sau hipopnee, nivelul de oxigen din sange scade brusc. In consecinta, creierul primeste un semnal care trezeste persoana din somn si respiratia se reia, de cele mai multe ori cu zgomot. Deoarece aceste evenimente se pot produce de sute de ori pe noapte, somnul este foarte fragmentat si de proasta calitate. In general, aceste persoane nu sunt constiente de aceste treziri pe durata somnului, ci se plang ca sunt foarte somnolente in timpul zilei.

Ce este SASO (Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv)?

Cea mai frecventa forma de apnee in somn este cea obstructiva. In perioada de veghe si in mod normal in timpul somnului, muschii de la nivelul gatului mentin deschise caile aeriene superioare si astfel, aerul intra in plamani. In SASO, musculatura gatului si a limbii se relaxeaza excesiv in timpul somnului, ceea ce duce la inchiderea cailor aeriene superioare, in ciuda efortului respirator.

Care sunt factorii de risc pentru SASO?

Desi SASO poate sa apara la barbati si femei de orice varsta, este mai frecvent la barbatii de varsta medie si obezi, care au circumferinta gatului peste 42 cm. Totusi, SASO poate sa apara si la persoanele cu greutate normala, care au anumite anomalii anatomice la nivelul gatului (amigdale sau limba marite de volum sau pozitionare anormala a mandibulei sau maxilarului). Studii recente au aratat ca acest sindrom apare frecvent la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva. Istoricul familial de SASO si consumul de alcool sunt factori de risc.

Cum se manifesta SASO?

Este posibil sa nu fiti constient ca aveti probleme legate de respiratie in timpul somnului; frecvent, membrii familiei dvs. vor fi primii care vor remarca anumite semne sau simptome. Daca raspunsul dvs. este DA la oricare din urmatoarele intrebari, este posibil sa suferiti de Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv.

  • Vi se spune ca sforaiti mult si tare?
  • Sotul/sotia v-a spus ca va opriti din respirat in timpul somnului?
  • Nu aveti un somn odihnitor si ziua va simtiti obosit sau ametit?
  • Se intampla des sa va fie somn ziua sau sa adormiti usor in timpul zilei?
  • Va treziti din somn respirand greu, icnit, ca si cand va sufocati?

SASO poate avea consecinte serioase?

DA. Depistat tarziu si netratat, SASO poate altera semnificativ calitatea vietii si determina o serie de afectiuni medicale cu potential sever:

  • hipertensiune arteriala rezistenta la tratament
  • infarct de miocard
  • aritmii in timpul somnului si moarte subita („a murit in somn”)
  • accidente vasculare cerebrale
  • cresterea in greutate
  • pre-diabet, diabet
  • tulburari de atentie, memorie si concentrare
  • iritabilitate, schimbari ale dispozitiei, depresie
  • impotenta

Datorita somnolentei excesive din timpul zilei si a tulburarilor de atentie si concentrare, pot avea loc accidente cauzate de adormirea la volan si accidente la locul de munca. De asemenea, SASO poate deveni o problema a cuplului: pacientul cu forme severe ajunge doar sa doarma, sa manance si sa mearga la toaleta. In plus, sforaitul este deranjant sub toate formele si se ajunge sa se doarma in camere diferite.

Ce test trebuie efectuat pentru confirmarea SASO?

Daca medicul dvs. suspicioneaza ca suferiti de SASO va va recomanda un consult la un specialist in patologia somnului, care frecvent este un pneumolog. Acesta va decide ce tip de test este cel mai indicat in cazul dvs. si daca va fi efectuat intr-un laborator de somn, care este parte a unui spital, sau la dvs. acasa.

Studii recente au aratat ca testarea la domiciliu nu este o metoda inferioara testarii in laborator atunci cand este indicata pacientilor cu o mare probabilitatea de a avea SASO. Academia Americana de Medicina a Somnului a aprobat utilizarea poligrafului, ca alternativa de diagnostic mai accesibila, rapida, cu costuri mai mici si mai confortabila pentru pacient.

In noaptea de diagnostic pacientul doarme cuplat la poligraf care permite inregistrarea urmatorilor parametri: fluxul de aer la nivelul nasului, nivelul de oxigen din sange, efortul respirator toracic, frecventa cardiaca, sforaitul si pozitia corpului.

Diagnosticarea apneei utilizand poligraful
Diagnosticarea apneei utilizand poligraful

Pentru cazurile complexe se foloseşte polisomnograful, un aparat care explorează în plus somnul. Aparatul este utilizat în laboratoarele de somn, sub supravegherea personalului de specialitate.

Pentru cazurile complexe se foloseste polisomnograful, un aparat care exploreaza in plus somnul. Aparatul este utilizat in laboratoarele de somn, sub supravegherea personalului de specialitate.

Ambele inregistrari sunt nedureroase si se vor efectua in timpul unei nopti obisnuite. Rezultatul va fi analizat de specialist care va stabili daca aveti apnee in somn, cat de severa este si ce tratament ar fi indicat.

Odata ce s-a stabilit ca aveti apnee in somn de tip obstructiv se trece la a doua etapa: noaptea de terapie in care se testeaza proteza respiratorie. De aceasta data, prin conectarea la un aparat numit CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) veti respira aer la presiune pozitiva continua care actioneaza ca o atela (proteza) si mentine deschise caile aeriene superioare. Raspunsul pacientilor este spectaculos si dimineata la trezire spun ca nu au mai dormit asa bine din copilarie!

Cum se trateaza sindromul SASO – apnee in somn?

Tratament SASO cu dispozitiv CPAP
Tratament SASO cu dispozitiv CPAP

Tratamentul are ca scop restaurarea respiratiei regulate din timpul somnului si obtinerea unui somn odihnitor.

Singurul tratament eficace al bolii este folosirea aparatului cu presiune pozitiva continua (CPAP), care este de fapt un ventilator. Prin intermediul unei masti, pacientul inspira la nivelul nasului aer sub presiune pozitiva continua. Exista modele mai noi de CPAP care pot reduce usor presiunea aerului in timpul expirului, ceea ce creste confortul si complianta pacientului. De asemenea, cele mai noi aparatele modifica continuu presiunea aerului, adaptand-o permanent la performanta respiratorie a pacientului.

Articol preluat de pe ReginaMaria.roarticol complet

Notă: Acest articol are doar scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfatul medicului. Dacă aveți semne sau simptome care necesită o opinie medicală, vă recomandăm să apelați la un cadru specializat.

NEVOIE DE UN DISPOZITIV MEDICAL?

Respira usurat, noi avem solutia! Dispozitive medicale respiratorii, disponibile spre inchiriere.

Articole Recente:

Meniu